Brand vernielt 400 jaar oude Siciliaanse kerk

Door de brand raakten ook relikwieën van Sint-Benedictus van San Fratello, een patroonheilige van Palermo, verbrand.
27/07/2023 - 14:12
Santuario San Benedetto
Santuario San Benedetto © Parochie van Santa Maria di Gesù@facebook

Bij de bosbranden op Sicilië is ook een 400 jaar oude kerk van de parochie van Santa Maria di Gesù (nabij Palermo in Catanië) verwoest. Ook een groot deel van het naburige klooster van de franciscanen raakte zwaar beschadigd. 

De kerk van het Heiligdom van San Benedetto is quasi volledig afgebrand. Ook de relikwieën van Sint-Matteus van Agrigento en de beenderen van Sint-Benedictus van San Fratello, een patroonheilige van Palermo, gingen verloren. Andere relikwieën konden worden gered.

Volgens het Italiaanse persagentschap SIR werd de kerk het slachtoffer van een vrijwillige brandstichting op de Monte Grifone. Door hevige branden moest de overheid de voorbije dagen ook al de luchthaven van Palermo vanwege de vlammen tijdelijk sluiten. Duizenden inwoners van Sicilië zijn afgesloten van elektriciteit en drinkwatervoorziening.

De bisschoppen van Sicilië bestempelden (ndr. vlak voor de brand in het heiligdom) het jaarlijkse terugkerende fenomeen van de bosbranden als 'onbegrijpelijk': Het is pijnlijk om vast te stellen dat wij met drones en robots naar planeten en andere sterrenstelsels gaan en oorlog voeren met precisieraketten en satellieten die de gebieden centimeter voor centimeter aftasten. Maar wij zijn niet in staat ons 'gemeenschappelijke huis' te beschermen tegen voorspelde meteorologische excessen.

Benedetto Manasseri werd in 1807 heilig verklaard. Zijn ouders waren als slaven vanuit Ethiopië naar Sicilië gebracht. Na zijn vrijlating leidde Benedetto, die de bijnaam Benedictus de Moor kreeg, een heilig leven in de franciscaanse orde. Hij overleed op 4 april 1589 in Palermo.

Bron: SIR/Kathpress.at