Braziliaanse kerkleiding steunt inheems protest voor landrechten

De landbouwlobby eist gronden op van de inheemse volkeren in Brazilië voor de oogst van granen en de productie van vlees.
02/07/2021 - 10:00

Een protestactie van 850 afgevaardigden van verschillende inheemse volkeren in de Braziliaanse hoofdstad kreeg woensdag onverwacht het bezoek en daarmee ook de morele steun van een delegatie van de Braziliaanse bisschoppenconferentie. De actie, die bijna een maand geleden van start ging, moet beletten dat inheemse stammen definitief van hun gronden worden beroofd. Hulpbisschop Joel Portella Amado van Rio de Janeiro zei tijdens het bezoek dat het verzet noodzakelijk is om de rechten van de inheemse volkeren veilig te stellen. Hij noemde het onvoorstelbaar dat zelfs de grondwettelijk gegarandeerde rechten van de inheemse volkeren worden gereduceerd tot een vodje papier. De rechten van de inheemse bevolking zijn geen zaak van de regering. Zij zijn een staatszaak.

De omstreden wetsherziening moet beletten dat de inheemse volkeren gronden kunnen opeisen waarvan zij vóór 1988 werden beroofd. Crux

Protest tegen landroof

Vertegenwoordigers van de inheemse bevolking houden sinds 8 juni, met de steun van de Missieraad voor Inheemse Volkeren (CIMI) van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, een protestactie op de Esplanade in Brasilia, waar de meeste regeringsgebouwen zijn gevestigd. Zij protesteren tegen een mogelijke aanpassing van de wet op landtoekenning aan inheemse volkeren. Dat moet beletten dat de regering bezwijkt voor de politieke en economische belangen van de agrobusiness en machtige grootgrondbezitters. Bovendien werd op vele plaatsen met stilzwijgende toestemming van president Jair Bolsonaro illegale mijnbouw gestart.

Lees verder onder de afbeelding.

Moeders in Botswana
Moeders in Botswana © Vatican Media

De herziening trekt definitief een streep door een passage van de grondwet uit 1988 waarin staat dat alle inheemse gebieden afgebakend moeten worden en overgedragen aan de indianen. Van die overdracht, die in principe al in 1993 moest plaatsvinden, kwam in de praktijk zo goed als niets terecht.

In de plaats daarvan ligt in het Congres opnieuw een voorstel uit 2007 ter stemming. Dat bepaalt dat slechts de gebieden die in 1988 - bij de goedkeuring van de Braziliaanse grondwet - daadwerkelijk door inheemse groepen werden bezet aan inheemse volkeren mogen toegekend worden. Het wetsvoorstel versoepelt ook de beperkingen op het opzetten van economische projecten in inheemse gebieden, zoals mijnbouw en landbouw.

Zowel grootgrondbezitters als agribusinessgroepen zijn belangrijke bondgenoten van Bolsonaro en rekenen op zijn steun.

Verdediging van landrechten en milieu

Mgr. Roque Paloschi, aartsbisschop van Porto Velho en voorzitter van de CIMI, vertelde de actievoerders dat de gebieden essentieel zijn voor het voortbestaan van de inheemse volkeren. Daarom maken we ons ernstige zorgen over projecten die de weg vrijmaken voor monoculturen, mijnbouw, aantasting van het milieu en vooral gericht zijn op het afnemen van het enige dat jullie bezitten, namelijk land, zonder iets anders te bieden dan onzichtbaarheid en uitsluiting.

Bron: Crux