Braziliaanse religieuzen zij aan zij met inheemse bevolking

Een rechtbank moet bepalen of enorme stukken land van de inheemsen worden opengesteld voor mijnbouwactiviteiten en de landbouw.
23/09/2021 - 09:00

De oorspronkelijke bevolking van Brazilië krijgt opvallende en openlijke steun van de katholieke Kerk en in het bijzonder van mannelijke en vrouwelijke religieuzen in haar rechtszaak voor het Braziliaanse hooggerechtshof. Leden van de inheemse stammen kamperen al een maand in het Acampamento Luta pela Vida (het Vecht voor het Leven-kamp) in Plano Piloto) vlakbij het hooggerechtshof van Brasilia, om druk uit te oefenen op de rechtbank die zich moet uitspreken in een rechtszaak die de landrechten aan de inheemse bevolking dreigt te ontnemen. De inheemse stammen zelf spreken over een strijd op leven en dood. Niet toevallig heeft dat proces plaats onder het bewind van de populistische president Jair Bolsonaro, dat geen geheim van maakt van zijn sympathie voor grote multinationale mijnbedrijven en grootgrondbezitters die land roven. De rechtszaak probeert gronden te ontnemen van inheemse stammen die zij niet fysiek bezet hielden op het moment dat de nieuwe Braziliaanse grondwet op 5 oktober 1988 werd aangenomen.

Lees verder onder de afbeelding.

De kapucijn Mateus Bento dos Santos, voorvechter van de rechten van inheemsen
De kapucijn Mateus Bento dos Santos, voorvechter van de rechten van inheemsen © CNBB

Als Conferentie van Religieuzen van Brazilië moeten wij hier aanwezig zijn en deze strijd van de inheemse volkeren ondersteunen. Zr. Maria Inês Vieira Ribeiro, overste van de Unie van Religieuzen (CRB)

De kapucijn Mateus Bento dos Santos onderstreept dat dit proces ook beslist over de toekomst van de kinderen van de inheemse bevolking. Ironisch genoeg moest de grondwet van 1988 juist het recht op de gronden van hun voorouders voor de meer dan driehonderd stammen in Brazilië garanderen. De rechters spreken zich specifiek uit over gronden van het Xokleng-volk in de staat Santa Catarina. Maar het proces is uiteraard een precedent voor andere processen waarmee multinationals zullen proberen zich op diue manier gronden van inheemsen toe te eigenen.

Aartsbisschop Walmor Oliveira Azevedo van Belo Horizonte, de voorzitter van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB): Wij willen met de Commissie voor Landpastoraal (CIMI) pal achter de inheemse volkeren te staan. Als Kerk willen wij steunen wat eerlijk en rechtvaardig is. Wij hopen dat het Hooggerechtshof in het voordeel van de inheemse bevolking zal beslissen, met respect voor hun leven, hun geschiedenis en in het belang van het land. Zij leren ons om op een andere manier te leven in ons gemeenschappelijke huis. Daarom verdienen zij al onze steun.

Bron: CNS