Braziliaanse voetballers mogen niet meer in het openbaar bidden

De nieuwe regels moeten het ‘seculiere karakter’ garanderen van elk publiek optreden van de Braziliaanse voetbalspelers en het team tijdens het WK.
09/06/2018 - 13:45
Neymar da Silva Santos Júnior
Neymar da Silva Santos Júnior © Wikimedia

Volgens het Braziliaanse O Globo heeft de trainersstaf van de nationale ploeg van Brazilië zijn spelers een aantal regels opgelegd in verband met hun religieuze gedrag. Traditioneel maken ook enkele diepgelovige evangelische spelers deel uit van het team. Die maakten in het verleden allerminst een geheim van hun geloof, onder meer door te bidden - soms ook geknield – op het veld, net voor of tijdens wedstrijden of trainingen in het oefenkamp. Dit keer krijgen zij een verbod om zowel op het veld als in het trainingskamp in het openbaar te bidden. Dat moet helpen om de rust in het team te bewaren. Ook religieuze boodschappen op hoofdbanden of mouwloze singlets worden verboden. Bij het vorige WK Voetbal droeg de Braziliaanse topspeler Neymar nog een hoofdband met de inscriptie: 100 % Jesus.

Geloofsovertuiging blijft ondanks het verbod de identiteit van de Brazilianen sterk bepalen, ook bij voetbalspelers. O Globo schrijft dat enkele spelers die lid zijn van evangelische- of pinksterkerken in het verleden zelfs hun eigen predikant mee naar het WK namen. Maar dit keer wordt elke publieke geloofsuiting dus ernstig beknot, al is het de spelers wel nog toegestaan om in de kleedkamer voor de match te bidden.

Bron: O Globo/Katholisch.de