Brazilië: bisschoppen voeren campagne tegen armoede in Amazone

Mee door de economische crisis blijven de armoede en de honger van inheemse bevolking in Brazilië ook na het einde van de coronapandemie aanhouden.
01/05/2023 - 11:20
Coronadoden worden begraven in een massagraf in Manaus, in de Amazone.
Coronadoden worden begraven in een massagraf in Manaus, in de Amazone. © Belga Image

De Braziliaanse katholieke Kerk en haar organisaties lanceren een campagne voor de bestrijding van de armoede in de Amazone. Kerkelijke organisaties die actief zijn in het Braziliaanse Amazonegebied moesten in de ergste fase van de coronapandemie hemel en aarde verzetten om in de elementaire behoeften van tienduizenden mensen te voorzien. Volgens die organisaties is die situatie voor de armsten ook vandaag nauwelijks veranderd, al is het sociale leven in het afgelopen jaar hervat. 

De aanhoudende economische crisis in de regio wordt onder meer weerspiegeld in een wijdverspreide hongersnood.

Naar schatting 54% van de kleine telers en boeren in het noordelijke deel van Brazilië kampen met ernstige of matige voedselonzekerheid.

Kerkelijke groeperingen wijzen ook op het toenemend aantal daklozen in de grotere steden in het Amazonegebied, zoals Manaus en Belém. Bij verschillende inheemse groepen is de honger de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Dat heeft geleid tot humanitaire catastrofes zoals die van de Yanomami-bevolking.

In de voorbije 40-dagencampagne van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie werd al aandacht gevraagd voor deze problematiek.

Volgens bisschop Evaristo Spengler van Boa Vista, die aan hoofd staat van de Braziliaanse sectie van Red Eclesial Pan-Amazónica (Pan-Amazonisch Kerkelijk Netwerk, REPAM), is zo de idee gegroeid om tot eind 2023 campagne te voeren in het Amazonegebied, gezien de ernst van de honger in de regio. De voedselprijzen zijn hoog, dus niemand kan de benodigde spullen kopen. Daarom groeit de honger.

Die honger wordt nog in de hand gewerkt door regenval en overstromingen, landroof, vervuiling van grond en water door de mijnbouw of de verstedelijking … 

Bron: Crux