Brazilië: bouw van monumentaal Mariabeeld in Aparecida

De Braziliaanse kunstenaar Gilmar Pinna schonk het beeld als dank voor de gunsten die zijn familie van Maria heeft mogen ontvangen.
31/03/2022 - 13:17
Het bovenstuk van het Mariabeeld van Gilmar Pinna
Het bovenstuk van het Mariabeeld van Gilmar Pinna © Facebook

Het Hof van Beroep in São Paolo heeft een eerdere beslissing uit 2019, waardoor de bouw van een monumentaal stalen standbeeld van de Maagd Maria in Aparecida werd stopgezet, vernietigd. Volgens de oorspronkelijke plannen wordt de roestvrijstalen sculptuur vanOnze-Lieve-Vrouw van Aparecida 50 meter hoog, bijna 12 meter hoger dan het beroemde beeld Christus de Verlosser in de baai van Rio de Janeiro. Het Hof van Beroep volgde de argumentatie van de stad  Aparecida dat de bouw van het monument het toerisme en de tewerkstelling ten goede zal komen. 

Het monument werd in 2017 door kunstenaar Gilmar Pinna geschonken aan Aparecida, ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van de verschijning van Maria. Dankzij deze uitspraak van de rechtbank kan het oorspronkelijke project van de kunstenaar,  met de al eerder geplaatste 5 kleinere beelden in verschillende delen van de stad (die dankzij deze uitspraak nu mogen blijven staan, redactie) en de bouw van het monumentale Mariabeeld bij het bedevaartsoord, ook effectief worden gerealiseerd. 

De bouw moest worden stopgezet op vraag van de advocaten van de Braziliaanse Vereniging voor Atheïsten en Agnosten (ATEA). De advocaten argumenteerden dat er geld van de overheid werd gebruikt om de bouw van religieuze symbolen te financieren. Dat is volgens de Braziliaanse grondwet verboden. Het beeld wordt opgetrokken op een stuk land dat werd geschonken door de lokale zakenman João Vicente Vieira. Het Mariabeeld bestaat uit tweehonderd stukken, die nu op de fundering zullen worden geplaatst. 

Bron: Crux