Brief Franstalige bisschoppen aan ouders over godsdienstles

In een brief aan de ouders van kinderen die godsdienst volgen, bedanken de Franstalige hen voor hun keuze en nodigen ze hen uit dat te blijven doen.
14/06/2016 - 14:17

Vanaf oktober 2016 worden in de basisscholen van het Franstalige officiële onderwijs (georganiseerd door de Federatie Wallonië-Brussel, de provincies en de gemeenten) de vakken godsdienst en moraal (niet-confessionele zedeleer) van 2 lesuren naar 1 teruggebracht. Het vrijgekomen uur gaat naar het vak Opvoeding in Filosofie en Burgerschap, de letterlijke vertaling van Education à la Philosophie et à la Citoyenneté (EPC). Leerlingen die dat wensen, kunnen bovendien ook vrijgesteld worden van het ene uurtje godsdienst/moraal en krijgen dan 2 uur EPC. In het katholieke net blijft het vak godsdienst zijn 2 lesuren behouden. Dit systeem treedt vanaf september 2017 ook in voege in het secundair onderwijs. 

De Franstalige bisschoppen van ons land hebben nu een brief geschreven aan alle ouders van wie de kinderen al godsdienstles volgen in het officiële onderwijsnet. Ze leggen daarin de gewijzigde situatie uit en maken van de gelegenheid gebruik om hun zienswijze toe te lichten. 

Kritische en open geest

De bisschoppen tonen zich tevreden omdat er ondanks alle politieke druk toch nog steeds een uur katholieke godsdienstles in het uurrooster is opgenomen. De schrapping zou ervoor gezorgd hebben dat godsdienst volledig maar de privésfeer wordt verbannen. Dat zou volgens de bisschoppen een ernstige verarming betekenen van onze democratische samenleving. Het uur godsdienstonderwijs is essentieel om elke godsdienst de kans te geven om zich op een coherente en pedagogisch verantwoorde manier voor te stellen. En het spoort zowel de leerkrachten als leerlingen aan tot een kritische en open geest. Het biedt de kans om in debat te gaan met andere godsdiensten en levensovertuigingen en leert om een persoonlijk standpunt in te nemen en dit te verdedigen. Zo wordt een belangrijke impuls gegeven aan het harmonischer samenleven. En men vermijdt in een spiraal van fundamentalisme of terugplooien op de eigen identiteit terecht te komen. 

Uitnodiging

De bisschoppen bedanken en bemoedigen al wie als leerkracht katholieke gdosdienst betrokken is in de opvoeding van kinderen en jongeren, met respect voor de verschillen en in de zoektocht naar een betere sociale samenhang in onze multiculturele samenleving. Wij nodigen de ouders uit om hun kinderen te blijven inschrijven voor het vak godsdienst als die school lopen in het officiële onderwijsnet, schrijven ze tot slot.

Beïnvloeding

Dat laatste viel niet bij iedereen in het Franstalige onderwijs in even goede aarde. Onder meer vanuit de top van het gemeentelijke en provinciale onderwijsnet kwam al meteen het verwijt dat de Franstalige bisschoppen met hun brief de ouders proberen te beïnvloeden in hun keuze, wat door het Schoolpact verboden is. Namens de bisschoppen repliceerde Tommy Scholtes door erop te wijzen dat de brief uitsluitend bestemd is voor de ouders die hun kind al voor de les katholieke godsdienst hebben ingeschreven. Die ouders hebben hun keuze dus al gemaakt.