Britse herdenkingsmunt voor J.R.R. Tolkien

Op 2 september 1973 overleed J.R.R. Tolkien, schrijver en devoot katholiek.
02/09/2023 - 10:00
De herdenkingsmunt voor JRR Tolkien
De herdenkingsmunt voor JRR Tolkien © Royal Mint

De Royal Mint, die de munten uitgeeft in het Verenigd Koninkrijk, heeft een herdenkingsmunt van 2 pond in omloop gebracht ter herdenking van de vijftigste verjaardag van de dood van John Ronald Reuel Tolkien. De munt is een onderdeel van een serie herdenkingsmunten, maar ze wordt apart verkocht en uitgebracht. 

Centraal staat het monogram van de auteur, omringd door een ring van runenpatronen, geïnspireerd door de liefde van de schrijver voor Angelsaksische tekens. Onderaan de rand staan de woorden ‘Niet iedereen die ronddwaalt, is verloren’, een citaat uit het gedicht ‘The Riddle of Strider’ in The Fellowship Of The Ring, het eerste deel van de bekende fantasieroman van de Britse schrijver. 

Ter herinnering: Tolkien, die in Oranje Vrijstaat (Zuid-Afrika) werd geboren maar het grootste gedeelte van zijn leven in het Verenigd Koninkrijk heeft doorgebracht, werd door het overlijden van zijn mama al op zijn twaalfde wees. Zijn vader was al gestorven toen hij nauwelijks drie jaar oud was. Hij en zijn jongere broer werden daarna opgevoed door een pater, Francis Xavier Morgan. Als volwassene raakte Tolkien bevriend met C.S. Lewis, die onder meer 'De Kronieken van Narnia' schreef. Onder invloed van Tolkien raakte Lewis doordrongen van het christendom, al koos hij tot teleurstelling van Tolkien uiteindelijk voor de Anglicaanse kerk. Tolkien bracht het christendom in zijn verhalen nooit expliciet ter sprake, al hoopte hij wel om via zijn verhalen belangrijke waarheden door te geven. 

Bron: The Tablet