Britse historicus kritisch voor 'dictator' Franciscus

De Orde van Malta heeft de Britse conservatieve historicus Henry Sire uit de orde gezet wegens zijn beledigende kritiek op paus Franciscus.
21/11/2018 - 10:00
Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, grootmeester van de Orde van Malta
Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, grootmeester van de Orde van Malta © Orde van Malta

De Britse historicus Henry Sire, die zin zijn boek De dictator paus ernstige kritiek uit op paus Franciscus, is uit de Orde van Malta gezet. Dat heeft ordegrootmeester Fra' Giacomo Dalla Torre bekendgemaakt.  Dalla Torre omschrijft het boek van Sire als beledigend en respectloos voor de Heilige Vader. Zo’n houding valt volgens de grootmeester niet te verzoenen met lidmaatschap van de orde.

Sire beweert in zijn boek dat de Romeinse curie door de paus onderworpen is aan een regime van terreur en stilzwijgen. Bovendien is de paus zelf persoonlijk ongeorganiseerd. Sire heeft in de 140 pagina’s van zijn boek niet een positief woord over voor paus Franciscus, die volgens hem al vooraf wist dat zijn voorganger Benedictus XVI zou aftreden en zich in het vooruitzicht van het conclaaf stevig gelobbyd zou hebben om verkozen te worden. Sire's advocaten hadden nog beroep aangetekend tegen de tuchtprocedure van de orde, omdat die niet reglementair zou verlopen zijn. Maar dat bezwaar werd maandag door de tuchtraad verworpen. Daarop kondigde de grootmeester officieel de schorsing van Sire aan.

Bron: Domradio