Britse kardinaal Nicolas Vincent verliest zijn geduld

In Groot-Brittannië mogen de kerken zelfs voor individueel gebed niet geopend worden en daarmee heeft kardinaal Nicolas Vincent het ontzettend lastig.
20/05/2020 - 10:30
Kardinaal Vincent Nichols
Kardinaal Vincent Nichols © SIR

Na gelijkaardige protesten in Italië, Spanje en Frankrijk vindt ook de leiding van de katholieke Kerk in Groot-Brittannië dat de erediensten wel erg stiefmoederlijk worden behandeld door de Britse nationale veiligheidsraad. Die is van plan om pas op 4 juli toestemming te geven voor de hervatting van de publieke erediensten. Volgens kardinaal Vincent Nicholas, aartsbisschop van Westminster en voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, is dat véél te laat.Dat wij na Pasen nu ook Pinksteren niet met een publieke eucharistie kunnen vieren, terwijl wij met zijn allen wel kunnen winkelen en naar de markt, de bib of het musem kunnen, schiet de kardinaal in het verkeerde keelgat. 

Kardinaal Nichols stelt dat er goede redenen bestaan om katholieke erediensten al eerder te laten hervatten. Wij moeten rekening houden met de verschillende religieuze tradities en vormen van geloofsleven. Wat in het ene gebedshuis gebeurt, is heel anders dan in een ander. Persoonlijk en individueel gebed zoals in een katholieke kerk zien we niet bij bijvoorbeeld de pinksterkerken, die dan weer vaker massabijeenkomsten houden. In moskeeën bidden mensen dicht naast elkaar. Ook dat is bij ons kathpolieken heel anders. Daarom dringt de kardinaal aan op differentiatie bij de heropening van de Britse gebedsplaatsen.

De Britse kerkleider stelt ernstige vragen bij de prioriteiten van de regering in haar aangekondigde versoepelingsbeleid. De heropening van de kerken maakt in Engeland pas deel uit van de derde fase, die op 4 juli ingaat. Volgens kardinaal Nichols is de viering van de sacramenten een essentieel en vitaal onderdeel van het katholieke geloof. De beperkingen door de pandemie komen volgens hem zwaar aan bij de gelovigen, ook al omdat er voldoende manieren bestaan om afstand te houden en om kerken te reinigen en besmetting te voorkomen zodat kerkdiensten veilig en met respect voor de gezondheidsregels kunnen verlopen.

Bron: KNA