Britse schrijver Chesterton wordt niet zalig

Volgens de bisschop van Northampton heeft het geen zin het proces voort te zetten zonder een plaatselijke cultus en omwille van omstreden uitspraken.
05/08/2019 - 14:17
G. K. Chesterton
G. K. Chesterton © r.r.

Peter Doyle, de bisschop van Northampton, heeft aangekondigd dat zijn bisdom geen proces opstart voor de zaligverklaring van de Britse letterkundige, journalist en katholieke apologeet Gilbert Keith Chesterton (1874-1936). De Chestertonvereniging had nochtans gehoopt dat het diocesane proces voor zijn zaligverklaring al in het najaar van start zou gaan.

Chesterton groeide op in een anglicaans gezin. Later bekeerde hij zich onder invloed van zijn vrouw tot het katholicisme. De schrijver werd vooral beroemd dankzij zijn populaire en veel gelezen detectiveverhalen met Father Brown in de hoofdrol.

Het bisdom Northampton hield een onderzoek ter voorbereiding van een mogelijke zaligverklaring. Maar volgens de bisschop bestaat er plaatselijk geen cultus van verering en zijn er geen aanwijzingen van een pad van spirituele groei. Bijkomend bezwaar zijn enkele antisemitische uitspraken, al moeten die in hun tijdskader geplaatst worden.

De brief van de bisschop met de aankondiging werd voorgelezen bij de start van het congres van de Amerikaanse Chestertonvereniging. Daarin schrijft de bisschop nog dat hij bewondering heeft voor de goedheid en verkondigingsijver van de Britse schrijver. Ik ben mij goed bewust van de toewijding aan GK Chesterton in vele delen van de wereld en zijn inspirerende invloed op vele mensen. Maar ik kan niet langer mijn steun geven om een proces voor zijn zaligverklaring op te starten.

Bron: Catholic Herald