Broeder Alois van Taizé trekt voor een tijdje naar Cuba

Op de eerste zondag van de Advent draagt hij zijn taak van prior over aan de Engelse anglicaanse broeder Matthew.
23/11/2023 - 14:39
Broeder Alois en zijn opvolger Broeder Matthew
Broeder Alois en zijn opvolger Broeder Matthew © Marija Poklukar/Gemeenschap van Taizé

De afscheidnemende prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé, broeder Alois Löser (69), verhuist naar Cuba. De opvolger van de stichter Frère Roger (1915-2005) draagt na 18 jaar de leiding van de oecumenische broedergemeenschap in het plaatsje Taizé (Frankrijk) over aan de Britse anglicaanse broeder Matthew (58). Löser kondigt aan dat hij voor langere periode buiten de gemeenschap in Bourgondië gaat wonen. Naar eigen zeggen doet hij dat om echt plaats te maken voor zijn opvolger.

Broeder Aloïs wil eerst twee tot drie maanden bij een gemeenschap in Noord-Italië doorbrengen. Daarna wil hij doorreizen naar Cuba om er voor langere tijd te verblijven. De broedergemeenschap heeft er een zeer bescheiden communauteit in een klein stadje op drie uur rijden van Havana. Hij zal er samen met twee andere broeders van de gemeenschap verblijven. Het is de bedoeling om daarna, en als de nieuwe prior en de leden van de gemeenschap daarom vragen, terug te komen naar Frankrijk.  

Taizé, in het zuiden van Bourgondië, is de zetel van een christelijke gemeenschap. Het is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jongeren van over de hele wereld. De gemeenschap bestaat uit een negentigtal mannen uit ongeveer 30 landen, afkomstig uit protestantse kerken en de katholieke kerk. Een kwart van hen leeft in kleine gemeenschappen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, waar ze hun leven delen met straatkinderen, gevangenen, stervenden en eenzamen. 

Bron: Kathpress.at/KNA