Broederlijk Delen herdenkt verjaardag encycliek

CIDSE en Broederlijk Delen beklemtonen het blijvende belang van de encycliek Laudato Si' voor de klimaatrechtvaardigheid en de sociale gerechtigheid.
18/06/2016 - 07:33

Naar aanleiding van de verjaardag van paus Franciscus' encycliek Laudato Si', die net een jaar geleden is gepubliceerd, benadrukken CIDSE (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité), de koepel van ontwikkelingsorganisaties, en Broederlijk Delen het belang van dit document. Volgens woordvoerder Karel Ceule van Broederlijk Delen richtte de encycliek zich rechtstreeks tot beleidsmakers, gemeenschappen, organisaties en alle mensen om werk te maken van klimaat- en sociale gerechtigheid.

Klimaatrechtvaardigheid

Geloofsgemeenschappen van over heel de wereld schaarden zich achter deze oproep en vroegen maatregelen tegen de klimaatverandering, zegt Karel Ceule.  Bovendien spoorde Laudato Si' beleidsmakers aan om hun engagement voor de COP21 te vergroten. Dat moet zorgen voor gerechtigheid voor de kwetsbare gemeenschappen, die het grootste slachtoffer worden van de klimaatverandering.

De encycliek zette volgens Ceule al heel wat in gang: Zo werden sociale organisaties samengebracht die zich inzetten voor een mentaliteitsverandering in onze levensstijl. Broederlijk Delen gaf tips voor een andere manier van leven en een ethiek van het genoeg. Slechts zo kunnen wij ervoor zorgen dat er op deze planeet genoeg is voor iedereen.

Bezinning over de eigen levensstijl

Dagelijks horen we verhalen van partnerorganisaties over de impact van de klimaatverandering op hun leven en hun werk. Zij dagen uit om ook na te denken over onze eigen manier van leven hier, vervolledigt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen. Voor deze verjaardag lanceerde CIDSE gisteren via #LiveLaudatoSi #Change4Planet al een twitterstorm, opdat zoveel mogelijk beleidsmakers de ideeën van Laudato Si’ mee uitdragen.

Bron: Broederlijk Delen