Broederlijk Delen en Pax Christi willen sterk engagement in Congo

Minister Didier Reynders belooft te blijven aandringen op een nieuwe verkiezingskalender en een democratische machtswissel in DR Congo.
20/05/2016 - 14:11
© Pax Christi

Een delegatie van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen overhandigde donderdag een petitie aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De vredesbeweging en de ontwikkelingsorganisatie dringen daarin samen met 27 organisaties, 4 politieke partijen en 3.700 burgers aan op meer inspanningen voor vrede in Congo.

Lof voor vredesengagement voor Congo

De ontmoeting met de minister bekroonde de campagne Kies voor Vrede! Ontwapen Oost-Congo, die gestart was op 21 september 2015, de Internationale Dag van de Vrede. Minister Didier Reynders sprak zijn waardering uit voor het vredesengagement van de organisaties voor Congo. Hij vroeg ook dat ze allebei informatie van hun partners over de toestand ter plaatse zouden blijven doorspelen. Hij herinnerde eraan dat hij tijdens zijn ontmoeting in april met de Congolese president Joseph Kabila nogmaals heeft benadrukt dat het respect voor de democratische spelregels van essentieel belang is om de rust en stabiliteit in het Afrikaanse land te bewaren.

Nood aan ontwapening

Het conflict in Oost-Congo heeft de voorbije 20 jaar meer dan 5 miljoen doden geëist en 2,5 miljoen burgers op de vlucht gejaagd, zegt Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen. In Oost-Congo zijn nog steeds 70 Congolese en buitenlandse rebellengroepen actief. Tegelijk slagen de Congolese overheid en de VN-vredesmissie er niet in om burgers te beschermen tegen de dagelijkse terreur van de rebellen. Wij vragen dat eindelijk werk worden gemaakt van de ontwapening van de rebellen en hun re-integratie.

Eerlijke en veilige verkiezingen

In het vooruitzicht van de presidentsverkiezingen vindt een escalatie plaats van het politieke en militaire geweld in Congo. Annemarie Gielen: Volgens de grondwet mag president Joseph Kabila geen nieuwe ambtstermijn meer opnemen, maar de kans is groot dat hij aanblijft door de verkiezingen uit te stellen. Dat kan tot protest leiden. Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen hebben aan de minister gevraagd om een beleid te voeren dat eerlijke en veilige verkiezingen in Congo ondersteunt.