Brusselse Ommegang is Werelderfgoed

De ​​traditie van de Brusselse Ommegang gaat terug op de processie uit 1348 rond de Onze-Lieve-Vrouw ten Zavelkerk, in het hart van Brussel.
12/12/2019 - 15:26

De eerste processie werd vermoedelijk in 1348 gehouden om de komst te vieren van een wonderbaarlijke Mariabeeld dat per schip vanuit Antwerpen naar de kapel aan de Zavel werd gebracht. De processie voor de patrones van de stad werd toen nog op de zondag voor Pinksteren gehouden, vandaag heeft zij begin juli plaats. Vanaf 1549 kreeg de Ommegang rond de Zavelkerk een extra feestelijk en kleurrijk karakter ter gelegenheid van de ontvangst in Brussel van Filips II van Spanje, de zoon van keizer Karel V. Dankzij Albert Marinus, een historicus en archivaris van de stad Brussel, werd de ommegang in 1928 nieuw leven ingeblazen met het oog op de viering van de honderdste verjaardag van de stichting van België.

De Koninklijke Vereniging Ommegang Oppidi Bruxellensis droomt sinds 2005 van de erkenning door de Undesco van de ommegang als immaterieel cultureel erfgoed of werelderfgoed. Ook het Brussels Gewest zette zich achter de aanvraag. Minister-president Rudi Vervoort van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest benadrukt dat de ommegang niet zozeer folklore, maar vooral ook een levende traditie is. Hij wijst op het verbindende karakter van het evenement. Mee dankzij deze erkenning mogen wij voor de volgende edities nog meer toeschouwers verwachten.

Bron: La Libre/Erfgoed Brussel/ommegang.be