Burundese seminaries leggen limiet op

De roepingen zitten in de lift, maar de Kerk heeft onvoldoende middelen om voor alle nieuwe kandidaten een behoorlijke opleiding te organiseren.
01/08/2023 - 09:00
De bisschoppen van Burundi bij paus Franciscus
De bisschoppen van Burundi bij paus Franciscus © Vatican Media

De vier grote priesterseminaries voor acht katholieke bisdommen in Burundi hebben gezamenlijk bepaald dat er ondanks het stijgende aantal priesterkandidaten (en roepingen tot het godgewijde leven) een limiet wordt opgelegd voor de inschrijving van nieuwe seminaristen. Daarbij wordt het aantal nieuwe kandidaten beperkt tot dertien per jaar per seminarie.  De opmerkelijke maatregel is genomen omwille van een gebrek aan financiële middelen. 

De maatregel is afgekondigd in het kader van de vieringen voor de 125ste verjaardag van de evangelisatie van het land. Het Afrikaanse land aan de Grote Meren telt 13,2 miljoen inwoners, waarvan 90% zich christelijk en tweederde katholiek noemt. Burundi telt momenteel een wildgroei van nieuwe religieuze bewegingen en kleine protestantse en evangelische Kerken. Maar Burundi gaat ook gebukt onder een tergende armoede en een sterke etnische verdeeldheid, waarbij er na jaren burgeroorlog maar moeizaam een verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen wordt gerealiseerd. 

Bron: Fides