Buurt van Sint-Blasiuskerk in Waardamme wordt heringericht

De omgeving rond de parochiekerk van Waardamme, een deelgemeente van het West-Vlaamse Oostkamp, is sinds 2000 beschermd als dorpsgezicht.
09/09/2021 - 15:20
De Sint-Blasiuskerk
De Sint-Blasiuskerk © Onroerend Erfgoed/Aagje Vanwalleghem

Vlaams minister Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed kent een premie toe van 150.000 euro voor de herinrichting van de omgeving van de Sint-Blasiuskerk in Waardamme, een deelgemeente van het West-Vlaamse Oostkamp. De bedoeling de historische elementen opnieuw zichtbaar te maken. Uitgangspunt voor die herwaardering van de kerk- en pastorieomgeving zijn de historische structuren, met het centrale pad naar pastorie, de haag die refereert naar de tuin bij de pastorie, de kasseien … aangevuld met aanpassingen aan hedendaagse noden zoals integrale toegankelijkheid, duurzaamheid en een onderhoudsvriendelijk en klimaatrobuust karakter.

De omgeving rond de parochiekerk is een vrij gaaf bewaarde dorpskern, waarvan de huidige aanleg grosso modo teruggaat op de 18de-eeuwse situatie zoals afgebeeld op de Ferrariskaarten (1770- 1778) en wordt bepaald door de georiënteerde parochiekerk gelegen midden het kerkhof met afzomende beplanting en het omlopende kerkpad, de ommegang ter ere van Sint-Blasius en de kerkhofmuur.

Bron: Onroerend Erfgoed