Byzantijnse monnik en zuster geven kookles

In programma’s van maximum een half uur maken kijkers kennis met het beste van de eeuwenoude kooktraditie in oosterse kloosters.
12/04/2018 - 15:42
Moeder Gabriela en de monnik Abouna Moses
Moeder Gabriela en de monnik Abouna Moses © Eastern Hospitality

Moeder Gabriela en de Byzantijnse monnik Abouna Moses hebben het originele kookprogramma Eastern Hospitality gelanceerd op het internet (video). Het programma tracht mensen ertoe aan te zetten bewuster na te denken over hun eten. In de reeks van vier afleveringen van telkens 15 tot 30 minuten maken kijkers kennis met eenvoudige recepten, die vooral bestemd zijn voor periodes van vasten. In de oosterse Kerken wordt niet alleen gevast in de voorbereiding van Pasen, maar ook in de advent als voorbereiding op Kerstmis en enkele weken na Pasen op weg naar het feest van de Heiligen Petrus en Paulus. En in augustus, ter voorbereiding op het feest van de Tenhemelopneming van Maria op 15 augustus.

Zowel de zuster als de monnik kunnen terugblikken op een rijke kookervaring, maar ze maken ook rijkelijk gebruik van de kooktradities in de kloosters van de Oosterse Kerken.  Abouna Moses heeft trouwens jarenlang als chef-kok in Europa en de VS gewerkt voordat hij intrad in het klooster. Hij nam de beslissing nadat hij als kok op een boot verliefd werd op de oosterse liturgie en tradities. Moeder Gabriella groeide op in een gezin met een Hongaarse grootmoeder, die een passie had voor koken. Beiden worden in het programma steeds geflankeerd door een icoon van Sint-Euphrosynus, in de orthodoxe traditie de patroon van de koks.

Wij willen mensen ook graag helpen om de aard en het doel van vasten beter te begrijpen. In de Byzantijnse traditie betekent vasten vooral minder eten, dus niet noodzakelijk onthouding. Oosterse christenen die vasten serieus nemen, onthouden zich over het algemeen niet alleen van vlees, maar ook van zuivelproducten, wijn en olie. Onze gerechten zijn gezond en voedzaam en het kost minder dan 20 minuten om ze te bereiden, zegt Moeder Gabriela. Voedsel moet goed smaken, ook als het vegetarische schotels uit de kloostertraditie betreft.

Het kookduo plant intussen ook een nieuw project voor deze zomer. Dat is dit keer niet zozeer gericht op eten, maar wel op gastvrijheid. Ook dat is een belangrijk aspect van het christelijke leven.

Bron: Aleteia

Maak kennis met de heerlijke, vegetarische pasta en ontdek ook andere kloostergerechten