Byzantijnse zang en processie van la Paz zijn werelderfgoed
Het Intergouvernementele Comité voor de Bescherming van het Immateriële Culturele Erfgoed van de Unesco heeft woensdag naast de BrusselseOmmegang ook de Byzantijnse zang en het feest van de Santísima Trinidad del Señor Jesús del Gran Poder in La Paz (Bolivia) uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
Het festival van de Heilige Drie-eenheid in de stad La Paz vindt jaarlijks plaats op het hoogfeest van van de Heilige Drie-eenheid, op de zondag na Pinksteren. Daarin zingen en dansen telkens meer dan 40.000 deelnemers ter ere van de drie-ene God. Op de tweede dag wordt het beeld van de patroonheilige van La Paz op de schouders door de straten gedragen. De inschrijving als cultureel erfgoed wordt als een erkenning van het Andes-katholicisme beschouwd.
De Byzantijnse zang
De Byzantijns-Helleense zang, die geassocieerd wordt met het eiland Cyprus, is een levende kunst waarvan de wortels teruggaan tot bijna 2.000 jaar geleden. De culturele traditie heeft zijn oorsprong in het Byzantijnse rijk en de muzikale ondersteuning van de liturgische teksten van de Grieks-orthodoxe Kerk. Het is exclusief vocale muziek, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende ritmes om gewenste lettergrepen van specifieke woorden te accentueren. De praktijk is vooral typische voor de kerkdiensten, maar bloeit ook dankzij de toewijding van niet-experts.
Bron: Unesco