Calvarieberg van Herselt in ere hersteld

De restauratie van het monument in Herselt werd gerealiseerd met eigen middelen van de kerkfabriek van Sint-Servaas.
09/05/2023 - 15:00
De kerkfabriek van Sint-Servaas, met de calvarieberg op de achtegrond
De kerkfabriek van Sint-Servaas, met de calvarieberg op de achtegrond © Kerkfabriek Sint-Servaas

De Calvarieberg op het kerkhof in de schaduw van  de Sint-Servaaskerk in Herselt-centrum is na vier jaar restauratie opnieuw in ere hersteld. Voor de restauratie deed de kerkfabriek een beroep op Luc Vanhoof als uitvoerend beeldhouwer-restaurateur. Vanhoof beschikt over een grote ervaring op het vlak van de restauratie van monumenten in betonrustiek, zoals de engelengroep aan de achterzijde van de Carolous Borromeuskerk in Antwerpen of de restauratie van het portaal van de Onze-Lieve-Vrouwekapel in Laken. De kostprijs van de restauratie bedroeg ca. 200.000 euro.


Grafkelder

Het monument werd in 1912 vervaardigd door de firma Frans Janssens uit Westmeerbeek, om het pas aangelegde kerkhof van de Sint-Servaaskerk te verfraaien. De firma was gespecialiseerd in bouwwerken en sculpturen in kunstbeton, vooral van religieuze aard zoals het Mariapark in Averbode en ontelbare Lourdesgrotten. Het monument was volgens de overlevering bedoeld als laatste rustplaats van de ongehuwde leden van de familie Van Herck.

Onder het monument zou zich de grafkelder bevinden waarin de broers en zusters werden bijgezet.

Maar al sinds 1930 kreeg de Calvarieberg te kampen met verwaarlozing, constructiefouten, vooral het ontbreken van funderingen, plantengroei en de gevolgen van regen en vorst. 

Op 5 oktober 2009 werd de calvarieberg opgenomen in de lijst van vastgesteld bouwkundig erfgoed van Vlaanderen. Door de jaren heen raakte de calvarieberg almaar verder in verval. Zo raakte Jezus zijn  handen en voeten kwijt en werd het kruis door roest aangetast. Voor de liggende Christusfiguur werd uiteindelijk een compleet nieuw beeld ontwikkeld, omdat het oorspronkelijke beeld veel te sterk beschadigd was.


Inhuldiging

De krant Het Laatste Nieuws schrijft dat er voor de herstelling uiteindelijk liefst 30 ton beton nodig was: Luc Vanhoof heeft dit grotendeels alleen gedaan. Alles, van de beelden tot de balustrades, is maatwerk dat in zijn atelier werd vervaardigd of hersteld. Zo lijken de balustrades van hout te zijn, maar zij zijn wel degelijk van beton. 

De herinhuldiging van de Calvarieberg vindt plaats op zondag 10 september, tijdens Open Monumentendag.

Bron: Kerkfabriek Herselt/Het Laatste Nieuws