Cambodja: eerste inheemse kerkleider sinds Rode Khmer

Bisschop Hangly komt aan het hoofd van een uitgestrekt gebied met veel landelijke parochies, met onder meer soms erg kleine geloofsgemeenschappen.
03/10/2022 - 12:59
Pierre Soun Hangly
Pierre Soun Hangly © Catholic Cambodia

Priester Pierre Suon Hangly is op 1 oktober geïnstalleerd als apostolisch prefect van Kampong Cham, een van de drie kerkelijke structuren in Cambodja. De plechtigheid werd geleid door de Zuid-Koreaanse aartsbisschop Paul Tschang In-Nam en de apostolische vicaris van Phnom Penh, Olivier Schmitthaeusler. Een zestigtal priesters was aanwezig. 

Bisschop Bruno Cosme, die de functie de afgelopen drie jaar vervulde, sprak van een historische dag voor de katholieke Kerk in Cambodja, omdat Pierre Suon Hangly de eerste lokale geestelijke is die zo’n belangrijke functie zal vervullen sinds het Rode Khmerbewind (1975-1979), 50 jaar geleden. Hangly werd in 1972 geboren en studeerde in Parijs. De prefectuur telt naar schatting 20.000 (Cambodjaanse en Vietnamese) katholieken en omvat 8 provincies. De ruime meerderheid van de bevolking in Cambodja is boeddhist. 

Bron: Ucanews