Caritas-delegatie brengt solidariteitsbezoek aan Oekraïne

Caritas Oekraïne en Caritas Spes Oekraïne hebben met de steun van het internationale netwerk al meer dan vier miljoen mensen kunnen helpen.
04/02/2023 - 13:22
Michael Landau op solidariteitsbezoek in Oekraïne, met Jean-Yves Terlinde linksachter
Michael Landau op solidariteitsbezoek in Oekraïne, met Jean-Yves Terlinde linksachter © Caritas Europa

Michael Landau, de voorzitter van Caritas Europa, heeft vorige week samen met een kleine delegatie een bezoek gebracht aan Oekraïne. Hij bracht de boodschap mee dat de Europese koepel van katholieke hulporganisaties solidair blijft met de Oekraïense bevolking. Wij blijven de burgers helpen zo lang dat nodig is. De delegatie, waarvan de toekomstige directeur internationale samenwerking en humanitaire hulp Jean-Yves Terlinden deel uitmaakt, bezocht onder meer de massagraven in Boetsja. Het groepje reisde ook naar Kiev, bezocht de omliggende verwoeste gebieden en sprak met de getroffen bevolking in Irpin, wiens huizen werden verwoest om er zijn solidariteit met de beproefde families te betonen. 

Caritas Europa maakt met het solidariteitsbezoek aan Oekraïne duidelijk dat het hulp blijft verlenen en de wederopbouw ondersteunt.

Meer dan 17 miljoen mensen zijn aangewezen op humanitaire hulp, zegt Michael Landau. Samen met Jean-Yves Terlinden ging hij Caritas-medewerkers en vrijwilligers ter plaatse helpen met het uitdelen van humanitaire pakketten. Wij zijn bezorgd over het dramatische lijden van de mensen die vastzitten in de betwiste gebieden. Zij wonen vaak in kelders zonder toiletten, licht of water. In deze ijskoude wintertemperaturen vormen aanvallen op infrastructuur een dodelijk gevaar. Wij mogen de mensen die helemaal niets hebben niet in de steek laten. Samen kunnen we hun huizen en hun gemeenschappen heropbouwen; hoe lang het ook duurt en hoe moeilijk het nu ook lijkt.

Bron: Caritas Europa