Caritas Europa is tegen hekken en deportaties

Het EU-migratiebeleid moet streven naar menselijkheid, in de plaats van steeds meer hekkens en deportaties, zegt Caritas Europa. 
10/02/2023 - 13:18
Vluchtelingen nemen steeds meer risico
Vluchtelingen nemen steeds meer risico © Artsen Zonder Grenzen

Caritas Europa heeft zich naar aanleiding van het debat van de EU-leiders over de bescherming van de buitengrenzen van de unie uitgesproken tegen een beleid dat gebaseerd is op het bouwen van hekkens en deportaties. In het Europese migratiebeled moeten mensenrechten en menselijke waardigheid centraal staan, zegt Maria Nyman, secretaris-generaal van Caritas Europa. 

Maria Nyman verwijt de Europese leiders dat zij hun migratiebeleid quasi volledig concentreren op het voorkomen van de aankomst van migranten in Europa en het versnellen van hun terugkeer. Maar wat wij nodig hebben, is een beter Europees asielbeleid. Migranten leveren een onmisbare bijdrage aan de Europese samenleving en economie. Nyman waarschuwt nog ervoor om ontwikkelingshulp niet in te zetten als middel tegen migratie. Die hulp moet dienen om armoede en ongelijkheid in economisch zwakke landen te verminderen.

Bron: Caritas Europa