Caritas International: 'Opvangcrisis was voorspelbaar'

De overheid slaagt er al een tijdje niet meer in om voor alle asielaanvragers een slaapplaats te vinden, stelt Caritas International België vast.
19/10/2022 - 15:32
Minderjarigen moesten de voorbije dagen overnachten in deze kartonnen tenten
Minderjarigen moesten de voorbije dagen overnachten in deze kartonnen tenten © Burgerplatform/Plateforme Citoyenne

Caritas International België, een van de organisaties die bij de opvang van asielzoekers in ons land actief is, waarschuwt ervoor dat het probleem van het gebrek aan opvangplaatsen nog altijd niet is opgelost. Fedasil (het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers) doet zonder enige twijfel zijn best om in opvang te voorzien, maar de organisatie slaagt er al verschillende dagen niet in om alle asielaanvragers een slaapplek te bezorgen. Dat is voor alleenstaande mannen al langer het geval, maar almaar vaker wordt er ook voor minderjarige asielzoekers – soms tot een dertigtal - geen slaapplaats gevonden en dat terwijl de winterkoude op komst is. 

Frederik Bordon van de Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) bevestigt dat ook andere Europese landen met gelijkaardige opvangproblemen kampen. Volgens Laurence Bruyneel van de hulporganisatie Caritas International België ontslaat dat de overheid echter niet van haar verantwoordelijkheid. Met Caritas proberen wij de nodige ondersteuning te geven. Soms ook aan jonge mama’s met een baby. Ter plaatse stellen Caritasmedewerkers vast dat twijfel over de minderjarigheid van de asielzoekers soms wordt ingeroepen om niet te voorzien in opvang. Twijfel over de leeftijd mag geen criterium zijn om opvang te weigeren. Elke minderjarige heeft recht op opvang! 

Caritas bevestigt dat een deel van de asielzoekers afkomstig is uit Afghanistan. Maar het gaat ook ook Eritreërs, Somaliërs, Syriërs .. Laurence Bruyneel merkt op dat het niet de taak is van organisaties zoals Caritas, het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen zonder Grenzen e.a. om in opvang te voorzien. Bovendien zijn wij bijzonder beperkt wat opvangplaatsen betreft. Er werden zelfs tenten opgezet - die inmiddels opnieuw door de politie zijn weggehaald - voor wie geen slaapplaats kon vinden. Volgens Caritas is het probleem van de opvang niet nieuw. Problematisch is wel dat de opvangcrisis niet onder controle geraakt. Caritas had al langer gewaarschuwd dat dit punt eraan zat te komen. Laurence Bruyneel: Doorheen de jaren werden plaatsen afgebouwd, er werden geen bufferplaatsen voorzien, er zijn problemen met personeel, enz… Toch gaat dit over een probleem dat beheersbaar zou moeten zijn. Maar vandaag blijkt dat om verschillende redenen niet het geval te zijn.