Caritas Libanon staat in de eerste lijn bij de hulpverlening

De hulporganisatie ging onmiddellijk van start met de verdeling van voedsel en water.
09/08/2020 - 12:00
Overal zijn er handen te kort om de gewonden te helpen
Overal zijn er handen te kort om de gewonden te helpen © Caritas Libanon

Caritas Libanon staat al van vlak na de zware ontploffing in de haven van Beiroet, die aan minstens 154 mensen het leven heeft gekost en waarbij meer dan 5.000 burgers gewond raakten, in de eerste lijn bij de hulpverlening.

Hulpverleners en 120 jonge vrijwilligers bieden hulp aan de gewonden, ruimen puin en delen water en voedsel uit. Bovendien wordt er psychologische steun verleend, vooral aan kinderen die doodsbang zijn na wat er is gebeurd. Caritas Libanon heeft met de steun van het internationale netwerk ook drie mobiele medische teams geactiveerd om artsen te ondersteunen in de ziekenhuizen, die vaak zelf deels zijn ingestort na de explosie.

Op woensdag 5 augustus was er een internationaal telefonisch overleg met 31 verantwoordelijken van 16 nationale Caritasafdelingen uit de hele wereld om de eerste noodhulp te lanceren, met de financiële en technische steun van het hele Caritas-netwerk. Deze online bijeenkomst heeft drie dringende noden duidelijk gemaakt: gezondheidszorg voor meer dan 5.000 gewonden (inclusief geestelijke gezondheid), de nood aan voedsel en water, evenals de nood aan onderdak voor de 300.000 ontheemden.

Bron: Caritas/SIR