Caritas Oekraïne moet strijden op drie fronten

Volgens Caritas Oekraïne kampt het land naast de burgeroorlog nog met vele andere problemen.
01/08/2020 - 10:00
Caritas organiseerde paasmaaltijden voor de armsten in Oekraïne
Caritas organiseerde paasmaaltijden voor de armsten in Oekraïne © Caritas Internationalis

In een gesprek naar aanleiding van de oproep van de paus van vorig weekend voor meer solidariteit met Oekraïne en steun voor het broze vredesbestand in het land, vertelt de plaatselijke voorzitter Andrij Waskowycz dat Caritas Oekraïne op drie fronten moet strijden tegen humanitaire crisissen. Naast de aanhoudende crisis door de burgeroorlog in Oost-Oekraïne moet zijn organisatie ook hulp bieden aan slachtoffers van de coronapandemie en de overstromingen in het westen van het land.

Dat terwijl Oekraïne al een van de armste landen van Europa is.

In het oosten van het land vechten door Rusland gesteunde separatisten al zes jaar tegen het Oekraïense leger. De paus begroette vorig weekend het vredesbestand dat daar werd afgesloten. Volgens de Caritasvoorzitter geeft dat bestand hoop aan diegenen die verlangen naar het einde van de oorlog. Maar anderzijds zijn er volgens hem geen garanties dat dit al op korte termijn niet opnieuw wordt geschonden. Anderzijds verwijst hij naar de aanwezigheid van landmijnen. Die dreigen ook op langere termijn slachtoffers te blijven maken.

De dramatische situatie in de regio van de Donbass wordt versterkt door de coronapandemie. In dit gebied leven 3,1 miljoen mensen die op humanitaire hulp zijn aangewezen. Door de coronapandemie worden de voedselleveringen ernstig bemoeilijkt en ontbreekt het vele mensen aan het meest levensnoodzakelijke.

Bron: Kathpress.at/Vaticannews.va