Caritas Portugal kritisch voor besparingen regering

Door regeringsbesparingen dreigen steeds meer Portugezen in armoede te vervallen en worden sociale diensten steeds minder toegankelijk.
05/12/2020 - 00:00

De Portugese regering moet een minimuminkomen garanderen, volwaardige banen scheppen en de toegang van de zwaksten tot sociale diensten verzekeren. Die oproep lanceert Caritas Portugal in een armoederapport. Caritas uit daarin ernstige kritiek op de gevolgen van de besparingen voor de allerarmsten.

Caritas stelt vast dat steeds minder mensen een minimuminkomen krijgen.

Mensen worden steeds kwetsbaarder op de arbeidsmarkt en het aantal langdurige werklozen blijft stijgen. Mensen vallen steeds vaker buiten het sociale vangnet, terwijl het aantal armen blijft groeien.

Het rapport anticipeert daarmee op de presentatie van het Europese armoederapport van Caritas Europa, dat half april wordt voorgesteld in het Europese parlement. Daarin concludeert Caritas Europa dat de minimumuitkeringen in verschillende Europese landen niet langer voldoen voor de meest elementaire basisnoden. Voor de sociaal zwaksten wordt het steeds moeilijker om nog op sociale diensten een beroep te doen. In landen als Nederland en Portugal worden wachtlijsten steeds langer en voor mensen die minder mobiel zijn worden sociale diensten steeds moeilijker bereikbaar

Bron: Caritas Europa