Caritas wil Europees plan tegen kinderarmoede

In deze coronatijden heeft de EU volgens Caritas Europa nood aan een ambitieuze, integrale en mondiale strategie tegen armoede.
06/06/2020 - 14:45
Een kwart van de kinderen in de EU gaat gebukt onder armoede en uitsluiting
Een kwart van de kinderen in de EU gaat gebukt onder armoede en uitsluiting © Vatican Media

Caritas Europaroept samen met 19 Europese maatschappelijke netwerken, onder meer Don Bosco International, Save the Children en Unicef, op tot een Europees plan voor kinderen om de ongelijkheid en kinderarmoede te bestrijden en de sociale integratie te bevorderen. De organisaties hebben hun krachten gebundeld in de European Alliance to Invest in Children.  

Momenteel kampt meer dan een kwart van de kinderen in de EU met de tragedies van armoede en sociale uitsluiting. De EU-landen hebben nood aan een ambitieus plan om de kinderarmoede, die door de coronapandemie alleen maar zal toenemen, tegen 2030 uit de wereld te helpen.

Caritas Europa: In 2018, en al lang voor deze pandemie, liepen meer dan 110 miljoen Europeanen het risico op armoede, van wie minstens 23 miljoen kinderen. Vandaag staan wij aan de vooravond van een nieuwe economische crisis die erger dreigt te worden dan die van 2008. Er wacht ons een economische recessie, die een groeiende groep mensen tot armoede dreigt te veroordelen en vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen zal treffen. En dat terwijl de sluiting van tal van sociale diensten – als gevolg van de pandemie – al ernstige gevolgen had voor de levensomstandigheden van miljoenen kinderen en volwassenen die dagelijks op hulp en ondersteuning zijn aangewezen.

Caritas Europa roept de EU en EU-lidstaten op om in kinderen en de strijd tegen kinderarmoede te investeren. Die investering mag niet alleen gericht zijn op de bevordering van gelijkheid, welzijn en sociale integratie. Er moet ook werk worden gemaakt van armoedebestrijding, inclusief en duurzaam economisch herstel, stabiliteit en groei en de bescherming van het milieu, maar net zo goed de bevordering van de levenskwaliteit van kinderen en jongeren in Europa.

Bron: Vaticannews.va