Carnavallintjes van Aalst wekken joodse woede

De lintjes worden ten onrechte als een initiatief van de organisatoren van carnaval zelf voorgesteld.
24/10/2019 - 12:20

Rabbijn Menachem Margolin, de voorzitter van de Europese Joodse Vereniging, bevestigt dat hij een brief zal schrijven aan de Unesco(VN-organisatie voor in­ter­na­ti­o­na­le sa­men­wer­king in­za­ke op­voe­ding, we­ten­schap en cul­tuur) om de erkenning van Aalst Carnaval te herroepen. Dat gebeurt naar aanleiding van de lintjes met spotprenten die in het carnavalsmilieu verspreid werden en die door het Forum van Joodse Organisatiesals provocatief worden omschreven.

De eenmansactie van een carnavalist haalt verschillende Israëlische kranten en kreeg zelfs aandacht in gezaghebbende kranten als The Jerusalem Post (de belangrijkste krant van Israël) of de Times of Israël(die vooral door joden in de diaspora wordt gelezen). De lintjes worden er voorgesteld als ronduit antisemitisch, hoewel ze juist de dubbele standaarden waarmee Unesco meet aan de kaak willen stellen. Onterecht ook worden zij in buitenlandse kranten als initiatief van de organisatoren zelf van Aalst Carnaval voorgesteld. The Jerusalem Post titelt: Organisatoren van de antisemitische Belgische optocht drukken joodse karikaturen. De krant weet nog te melden dat er in het vooruitzicht van Aalst Carnaval 2020 honderdvijftig karikaturen, sommige met orthodoxe joden met rode haakneuzen en gouden tanden, verspreid zijn die joden bespotten.

 

Aalst Carnaval 2019
Aalst Carnaval 2019 © Philippe Keulemans

In het buitenland bestaat veel misverstanden en een grote onwetendheid rond het volksfeest, dat door sommigen als een antisemitische optocht wordt weggezet.  

De Unesco ging met haar onderzoek naar het vermeende antisemitisme van carnaval van start na klachten van onder meer het Simon Wiesenthal Centrum, een internationale joodse mensenrechtenorganisatie en waakhond voor antisemitisme. In september nog trok burgemeester Christoph D’Haese met een delegatie van de organisatie van Aalst Carnaval naar het hoofdkwartier van Unesco in Parijs om er de verantwoordelijken ervan te overtuigen dat Aalst Carnaval allerminst antisemitisch is en geenszins de bedoeling heeft om joden te kwetsen of te bespotten. De invloedrijke rabbijn Menachem Margolin reageert nu dat het duidelijk is dat de Unesco, die in december haar beslissing neemt, het carnaval van Aalst van haar lijst van werelderfgoed moet schrappen. Hij zei te hopen dat de walgelijke beelden van vorig jaar een eenmalige misstap waren. Maar deze linten willen ons welbewust beledigen. Wij joden hebben een geweldig gevoel voor humor. Maar in Europa is er geen enkele jood die hiermee nog kan lachen. Dit lijkt rechtstreeks afkomstig uit een draaiboek van de nazi’s. Dit is aanstootgevend. We leven in 2019 en niet in 1939.

Steun voor Aalst Carnaval is er wel bijUnia. Het Interfederale Gelijkekansencentrum benadrukt in zijn rapport aan Unesco dat niet bewust is aangezet tot discriminatie van joden. Onbedoeld deed hun praalwagen denken aan nazipropaganda. Tegelijk zijn we bezorgd om de toon van de reacties: zelfs karikaturen die hard aankomen, mogen niet leiden tot dreigementen. Unia wijst nog op de bewustmaking die na de rel plaatsvond, met onder meer de contacten van carnavalsverenigingen met joodse organisaties en bezoeken aan Kazerne Dossin. Unia pleit ervoor om dat pad van dialoog en bewustmaking te blijven volgen. Antisemitisme wordt niet bestreden door sancties die kunnen leiden tot veel onbegrip, maar door dialoog en bewustmaking. Daarin spelen scholen een belangrijke rol, maar ook de organisatie van carnaval, de media ...

Bron: Unia/Jerusalem Post/Arutz Sheva

Lees de argumentatie in het rapport van Unia.