Catechismus wordt aangepast: ‘Doodstraf nooit aanvaardbaar’
De Congregatie voor de Geloofsleer heeft vandaag bekendgemaakt dat het standpunt over de doodstraf wordt herzien. Op vraag van paus Franciscus wordt de passage hierover opnieuw geformuleerd in de katholieke Catechismus — met een overzicht van de krachtlijnen van de leer van de katholieke Kerk — en in het compendium met de sociale leer van de Kerk.
Herformulering op vraag van de paus
Kardinaal Luis Ladaria Ferrer, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, zei: De nieuwe tekst, die in het verlengde ligt van de leer van Johannes Paulus II in 'Evangelium Vitae', bevestigt dat het einde van het leven van een crimineel als straf voor een misdrijf onaanvaardbaar is, omdat het de waardigheid van de persoon aantast.
De menselijke waardigheid gaat niet verloren, ook niet nadat een persoon de ergste misdaden heeft gepleegd.
De kardinaal licht toe dat Franciscus een herformulering van paragraaf 2267, die in 1997 al eens op vraag van Joannes Paulus II werd herzien, heeft goedgekeurd.
Hij kondigt ook aan dat het Vaticaan zich zal inzetten om de doodstraf wereldwijd af te schaffen.
De catechismus en het compendium van de katholieke Kerk worden in die zin herwerkt. Ladaria verduidelijkt nog dat de beslissing al in mei in een begeleidende brief aan bisschoppen wereldwijd werd bekendgemaakt. Ladaria: In het verleden werd de doodstraf door de katholieke Kerk als een extreem middel erkend om het algemeen welzijn te beschermen.
Radicale en onvoorwaardelijke afwijzing
De katholieke Kerk is al langer fel en openlijk gekant tegen de uitvoering van de doodstraf, ook bij de meest ernstige misdrijven. Maar zij oordeelde dat de straf in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar kan zijn, als middel om mensenlevens tegen een onrechtvaardige agressor te verdedigen. Paus Franciscus omschreef de doodstraf eerder al als een onmenselijke maatregel en een aantasting van de menselijke waardigheid. In de lijn daarvan wordt de doodstraf nu ook in de officiële katholieke leer radicaal en onvoorwaardelijk afgewezen.
De passage in de katholieke catechismus zal voortaan luiden: Het beroep op de doodstraf, na een eerlijk proces, door een legitieme overheid werd geruime tijd beschouwd als een passend antwoord op de ernst van bepaalde misdaden en een aanvaardbaar, zij het extreem, middel om het algemeen welzijn te beschermen. Tegenwoordig is er echter een toenemend besef dat de waardigheid van de persoon niet verloren gaat, zelfs na het plegen van zeer ernstige misdaden.
Bovendien is er een nieuw begrip ontstaan over strafsancties die door de staat worden opgelegd.
Er zijn meer effectieve detentiesystemen ontwikkeld die een passende bescherming van burgers garanderen, maar die de schuldige tegelijkertijd niet definitief de mogelijkheid op verlossing ontzeggen.
Bron: Vatican News/The Tablet/ BBC/Washington Post