Centraal-Afrikaanse Republiek krijgt interreligieus gebedshuis

Het 'Huis van Religies' in Bangui moet een centrum worden waar slachtoffers kunnen getuigen over hun ervaringen met geweld.
17/09/2021 - 10:00
Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui en imam Omar Kobine Layama
Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui en imam Omar Kobine Layama © Kerk in Nood

Naar het voorbeeld van het House of One in Berlijn wordt weldra ook in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) een interreligieus gebedshuis opgericht. Het project krijgt de steun van kardinaal Dieudonné Nzapalainga, de aartsbisschop van Bangui, en de soennitische imam Abdoulaye Ouasselegue. Die laatste, die ook secretaris-generaal is van de Hogere Islamitische Raad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, bevestigt dat het interreligieuze huis zal opgetrokken worden in de hoofdstad Bangui. Hij hoopt dat het initiatief kan bijdragen tot de interreligieuze dialoog en de vrede in het land, dat sinds 2013 onder gevechten gebukt gaat, kan bevorderen.

Volgens kardinaal Nzapalainga  bevindt het project zich nog maar in de beginfase. Er werden wel al verschillende ontwerpen ingediend, maar het is nog niet beslist welk ontwerp de voorkeur krijgt. De kardinaal onderstreepte tijdens zijn bezoek aan Berlijn dat hij gelooft in de verzoenende kracht van religie. Zelfs bij strijders is het respect voor de religieuze leiders voelbaar.

Imam Ouasselegue zet de inspanningen voort van imam Kobine Layama, die in november 2020 is overleden. Layama kreeg in 2015 samen met kardinaal Nzapalainga de Vredesprijs van Aken.

Bron: Kathpress.at