Chaldeeuwse christenen keren terug naar Irak

Christenen keren met mondjesmaat terug naar heroverde gebieden in Irak, maar de toestand ter plaatse verschilt sterk van dorp tot dorp.
05/12/2020 - 00:00
Patriarch Louis Sako
Patriarch Louis Sako © SIR

Volgens de chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad Louis Sako keren steeds meer christenen uit Irak terug naar hun op Islamitische Staat (IS) heroverde dorpen in de Ninevevallei, de regio rond de stad Mosul, die al sinds de eerste eeuwen door christenen werd bewoond. Door de opmars van de jihadi’s raakten de dorpen ontvolkt en werden de christenen massaal op de vlucht gejaagd.

Patriarch Sako getuigt dat de situatie in de bevrijdde dorpen heel verscheiden is. Enkele dorpen en kleine steden zoals Batnaya en Khorsabad zijn schijnbaar zelfs volledig van de aardbodem verdwenen. Maar andere zoals Telskof of Bakufa moeten met eerder geringe inspanningen opnieuw bewoonbaar gemaakt kunnen worden. Christenen moeten waar mogelijk naar hun huizen terugkeren. Wij hebben daarvoor internationale steun nodig.

Volgens de Chaldeeuws-katholieke Kerk is intussen een honderdtal gezinnen naar Bakufa teruggekeerd. Maar het ontbreekt aan infrastructuur en de huizen, scholen, kindertuinen en kerken moeten hersteld of vaak helemaal opnieuw opgebouwd worden. In de kleine stad Telskof keerden 250 christelijke gezinnen terug, goed voor 1.200 burgers. Ook enkele handelszaken zijn al heropend. Voor de bezetting van de regio door IS in de zomer van 2014 woonden hier 8.000 inwoners.

Bron: Kathpress.at