Charismatische oprichtster van EWTN overleden

Eenvoudige Amerikaanse kloosterzuster startte in 1981 met wat vandaag de meest succesvolle katholieke tv-zender wereldwijd is geworden.
05/12/2020 - 00:00

Moeder Angelica, de stichtster van de tv-zenders van Eternal Word Television Network(EWTN), is op paaszondag 27 maart na een lange ziekte op 92-jarige leeftijd overleden.

200 miljoen huisgezinnen wereldwijd

Moeder Angelica werd als Rita Antoinette Rizzo in een Italiaanse migrantenfamiliegeboren. Zij trad op haar 21ste toe tot de clarissen van Altijddurende Aanbidding. Daar was ze aanvankelijk verantwoordelijk voor katholieke publicaties. Maar in 1981 vatte ze het plan op om naar het voorbeeld van de popumaire evangelische tv-zenders in de VS met een televisiezender van start te gaan die louter katholieke programma’s zou uitzenden. Later volgden uitzendingen in het Spaans en ging de zender internationaal. Intussen zijn er ook Duitstalige uitzendingen en bereiken de programma’s ruim 200 miljoen huisgezinnen in 144 landen.

Dagelijkse liveverslaggeving uit Rome en van de pausreizen

De tv-zender brengt dagelijks een programma van een half uur met nieuws uit Rome, heeft een dagelijkse nieuwsuitzending en brengt liveverslag uit van de pauselijke audiënties en het Angelus op zondag, maar net zo goed van pausreizen of de  Wereldjongerendagen. Op de drukst bekeken katholieke tv-zender wereldwijd, die via de satelliet en enkele kabeldistributeurs ook in ons land te ontvangen is, zijn er bovendien dagelijks eucharistievieringen, Bijbelcommentaren en gesprekken over zingeving met gasten in de studio.

Eenvoudige zuster met pit en humor

Moeder Angelica had tot vorig jaar nog een eigen programma waarmee zij zich dankzij haar humor, haar pittige en eigenwijze commentaren en haar eenvoudige, diepe geloof doorheen de jaren een trouw kijkerspubliek wist te verwerven. In 2000 gaf zij onder druk van de Amerikaanse kerkleiding, die EWTN onder meer verweet te behoudend te zijn, de directie van de zender op. Kort daarna werd zij door een zware beroerte getroffen. Het afgelopen jaar ging haar gezondheid steeds sterker achteruit. De tv-kijkers werden in die periode regelmatig opgeroepen om voor haar gezondheid te bidden.

Bron: EWTN/Catholic World News

© EWTN