Charmeoffensief van de Zwitserse garde

Het oudste, nog bestaande leger ter wereld wil met een informatiedag nieuwe rekruten werven.
02/07/2023 - 12:17
Zwitserse garde
Zwitserse garde © Vatican Media

Het Museum van de Zwitserse Garde in Naters (Zwitserland) gaat een informatiedag organiseren om Zwitserse jongeren enthousiast te maken om rekruut te worden bij het leger. Het initiatief is een onderdeel van de inspanningen om het leger in eigen land beter bekend te maken en om jongeren te werven voor de dienst. In februari was de garde ook al aanwezig op een jobbeurs in Freiburg en eerder ook al met een stand tijdens een bekend Zwitsers wijnfestival. In 2019 werd zelfs een stripverhaal gepubliceerd. 

(vervolg na het beeldfragment)

De informatiedag op 14 oktober richt zich tot jongeren van 12 tot 19 jaar. Zij krijgen er alle informatie over de legerdienst, de voorwaarden om toe te treden tot het corps en de selectieprocedure. Voor de gelegenheid reizen ook enkele gardisten naar Naters om er persoonlijk op alle vragen van de jongeren te antwoorden. De deelnemers van de dag mogen ook op bezoek in het museum en kunnen er verschillende presentaties bijwonen.

Het Vaticaanse leger werd op 22 januari 1506 met Zwitserse huurlingen opgericht door paus Julius II. De eerste huurlingen waren al in 1505 vanuit Zwitserland de Alpen overgestoken. Het wordt beschouwd als het oudste nog bestaande militaire korps ter wereld. Tot op vandaag blijven de leden zich engageren om de paus minstens 26 maanden te beschermen en in te staan voor zijn veiligheid, zowel in Rome als tijdens zijn verplaatsingen. Naast de bescherming van personen en eigendommen omvat hun taak ook de omkadering en het toezien op het vlotte verloop van erediensten, audiënties en andere evenementen in het Vaticaan. Sinds de aanslag op paus Johannes Paulus op 13 mei 1981 werd de rol van de Zwitserse Garde minder ceremonieel en - opnieuw - meer op bewaking gericht.

Bij de Zwitserse garde kunnen uitsluitend ongehuwde katholieke Zwitsers aansluiten die tussen 19 en 30 jaar oud zijn, minstens 1,74 meter groot zijn en over een uitstekende conditie beschikken. 

Bron: Zwitserse garde

Maak kennis met de website van de Zwitserse garde