Chileense bisschop heeft begrip voor actie van Mapuche

De Chileense kerkleiding veroordeelt de recente brandstichting in drie kerken, maar toont wel begrip voor vreedzaam protest van Mapuche.
05/12/2020 - 00:00

Mgr. Fernando Chomali Garib, de aartsbisschop van Concepción (Santissima Concezione), heeft begrip voor een actie van de Mapuche, ook al bezetten zij sinds donderdag de kathedraal van Concepcion. Met de actie protesteren familieleden tegen de aanhouding van leden van de Mapuche, een inheems volk van Centraal- en Zuid-Chili en Zuid-Argentinië, die door de Chileense overheid als politieke gevangenen worden beschouwd. De aartsbisschop stelt voor om te bemiddelen tussen de actievoerders en de overheid. Wij gaan de politie niet vragen om de kathedraal te ontruimen.

Mgr. Chomali Garib onderstreept dat de grondwet deze inheemse bevolkingsgroep, die leeft in het zuiden van Chili en Argentinië, nauwelijks bescherming biedt. Er bestaat geen respect voor hun cultuur en de kwestie van de landeigendom is nog steeds niet opgelost. Wij vragen de Chileense overheid om daarvoor een regeling uit te werken.

Bron: Fides