Chili huldigt kerkelijke organisaties voor inzet tegen dictatuur

Onder meer de dienst Serpaj, maar ook individuele geestelijken kregen lof van de Chileense president voor hun inzet in de strijd tegen de dictatuur.
12/04/2023 - 13:49

De Chileense president Gabriel Boric Font heeft in de week voor Pasen hulde gebracht aan kerkelijke organisaties voor hun verdediging van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur. Hij loofde hun inzet voor diegenen die vervolgd werden door het regime, voor al wie andere opvattingen erop na hield of de mensenrechten bleef verdedigen. Vaak kwamen zij op voor de slachtoffers het regime op gevaar van eigen leven, zei de president.

De bijeenkomst in het Castrina de San Joaquínpark in Santiago de Chili, die werd bijgewoond door enkele duizenden mensen, werd georganiseerd ter ere van Javier Egaña, destijds uitvoerend secretaris van het Vicariaat voor Solidariteit en erna ambassadeur van Chili bij de Heilige Stoel, priester Esteban Gumucio en vijf organisaties waaronder het Comité voor de Vrede (COPACHI), het Comité voor Hulp aan Vluchtelingen en de Dienst voor Vrede en Rechtvaardigheid (Serpaj). Deze instellingen hebben bijgedragen aan het zichtbaar maken, documenteren en juridische, economische en psychologische bijstand voor Chilenen die tijdens de militaire dictatuur werden vervolgd of het slachtoffer waren van politiek geweld en schendingen van hun mensenrechten, zei de president.

Bron: Fides