Chili: kapel in brand gestoken

De brandstichting is opgeëist door de Malleco Mapuche guerrilla-groep die actie voert voor respect voor de cultuur van de inheemse bevolking.
14/03/2023 - 09:00
De kerk werd volledig in puin gelegd
De kerk werd volledig in puin gelegd © Bisdom Temuco

Acht gemaskerde en gewapende mannen hebben afgelopen zaterdag omstreeks middernacht de Onze-Lieve-Vrouw van de Stralenkapel in het dorp Araucanía in brand gestoken. Volgens Magdalena Lira, directeur van Kerk in Nood Chili, werd het kerkgebouw volledig in puin gelegd. Alleen een klein gipsen beeld van Maria bleef gespaard. 

De mensen begrijpen ook niet wat de reden kan zijn voor de brandstichting. Er werden  pamfletten achtergelaten waarin wordt gewaarschuwd voor nieuwe aanvallen.   

De kapel ligt in de Temucuicuiregio in centraal Chili, die een sterke aanwezigheid kent van de inheemse Mapuche-gemeenschappen. De brandstichting is opgeëist door Malleco Mapuche guerrilla-groep, die beweert de rechten van het Mapuche-volk te verdedigen. Volgens Lira werd de kleine kapel in 1952 door de lokale Mapuche-bevolking van het dorp gebouwd.

De kerkleiding toonde in het verleden waardering voor de strijd van de Mapuche voor meer respect voor hun cultuur en hun landeigendommen, maar zij veroordeelde het geweld dat daarbij wordt gebruikt.  
                                                     
Bron: ACN