China: Communistische partij eert katholieke zuster

Slechts uiterst uitzonderlijk krijgen Chinese katholieken officiële erkenning omwille van hun maatschappelijke inzet
16/11/2023 - 10:00
Zuster Zheng Yueqin
Zuster Zheng Yueqin © Fides

De plaatselijke afdeling van de Communistische Partij heeft een katholieke zuster uit een bisdom in de oostelijke Chinese provincie Jiangsu onlangs geëerd als ‘Goed Persoon van Nanjing’. De prijs wordt toegekend aan burgers die zich hebben onderscheiden door hun bijdrage aan het gemeenschapsleven. Volgens het persagentschap Fides is het uitzonderlijk  dat katholieken publiekelijk worden gehuldigd in de Volksrepubliek China. 

Zuster Zheng Yueqin, tevens vicevoorzitter van de lokale 'Katholieke Liefdadigheidsstichting van Nanjing', heeft zich volgens het Communistische Partijcomité onderscheiden door haar inzet voor mensen met een beperking. Zuster Zheng richtte onder meer een educatief centrum opvoor mensen met een verstandelijke beperking. In de drie vestigingen worden 137 leerlingen ondersteund met een verstandelijke beperking. In 2005 richtte zij namens het aartsbisdom Nanjing ook het Ark Nanjing Speciaal Vormingscentrum op, waar ca. 400 verstandelijk gehandicapte en autistische kinderen worden opgevangen.

De religieuze krijgt de prijs als ‘moreel rolmodel, omwille van de volhardende ondersteuning en bescherming' van mensen met verstandelijke beperkingen. ‘Op die manier heeft zij de basiswaarden van het socialisme bevorderd en bijgedragen aan de verwezenlijking van de Chinese droom van de grote wedergeboorte van de natie.’

Bron: Fides/www.kro-ncrv.nl/katholiek