China: Minder katholieken, meer protestanten

De groei van de katholieke Kerk in China stagneert en lijkt zich zelfs om te keren.
23/11/2017 - 10:00

Sinds de oprichting van de Chinese Volksrepubliek na de revolutie in 1949 is het aantal Chinese katholieken gestegen van 3 miljoen tot 12 miljoen. Het aantal protestanten steeg tijdens dezelfde periode van nauwelijks 1 tot 60 miljoen.

Vandaag is er een einde gekomen aan de groei van het aantal katholieken en daalt het aantal gelovigen. De redenen voor de ommekeer zijn heel verscheiden. Een van de belangrijkste redenen is de vlucht naar de steden vanuit het platteland, waar het katholicisme traditioneel sterk vertegenwoordigd is. Katholieken kunnen hun geloof in de steden veel moeilijker open beleven en zij stappen daarom soms over naar protestantse kerken, die kleinschaliger zijn, die minder controle hebben en waar één enkele gelovige door het ontbreken van een duidelijke hiërarchie al volstaat om een kerk te stichten.

Anderzijds is de daling van het aantal katholieken ook toe te schrijven aan de strenge overheidscontrole op kerken en geloofsgemeenschappen en de strakke kerkelijke hiërarchie, die spontane initiatieven en een snelle groei belemmeren. Michael Kelly, een jezuïet en Chinakenner: Het protestantisme is veel minder institutioneel en het kan veel eenvoudiger op evoluties inspelen. Vele christenen voelen zich ongemakkelijk bij de strenge overheidscontrole en de rigide kerkstructuur. Protestantse groepen kunnen die hiërarchie gemakkelijk negeren en zij kunnen veel eenvoudiger evangelisatie-initiatieven nemen.

Bron: Foxnews