China: minstens 10 ondergrondse priesters gearresteerd

Sinds januari zijn al minstens tien niet door Peking erkende priesters ontvoerd om hen te dwingen lid te worden van de Chinese Patriottische Kerk.
05/05/2022 - 14:26
Optocht in Peking
Optocht in Peking © ICC

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er sinds januari 2022 minstens 10 priesters van de ondergrondse katholieke gemeenschap van Baoding in de provincie Hebei verdwenen. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat zij zijn opgepakt voor 'heropvoeding'. Familieleden van de vermiste priesters deden tevergeefs een oproep tot opheldering over hun lot bij de plaatselijke autoriteiten. De timing van de aankondiging is ongelukkig omdat de Heilige Stoel en China in de herfst hun voorlopige samenwerkingsakkoord, met onder meer de procedure voor de benoeming van bisschoppen, moeten verlengen. 

De verdwenen priesters zijn:
- Chen Hechao, afgelopen januari opgepakt.
- Ji Fuhou, Ma Ligang, Yang Guanglin en Shang Mancang werden in maart en april weggevoerd
- Yang Jianwei en Zhang Chunguang, allebei verdwenen op 29 april rond 16.00 uur in het dorp Xushui in Baoding
- Zhang Zhenquan en Yin Shuangxi verdween op 29 april
- Zhang Shouxin, verdwenen op 30 april in Baoding

Terwijl Peking probeert te doen geloven dat de Chinese katholieke Kerk het goed doet, vooral in het spoor van de Chinees-Vaticaanse overeenkomst van 2018 is de waarheid dat ondergrondse katholieken in China blijven lijden. Hun leiders zijn onderworpen aan patriottische opvoeding en worden gedwongen zich bij de officiële kerk aan te sluiten. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt het slachtoffer van gedwongen verdwijning, zoals het geval is met de tien priesters in Baoding, reageert Gina Goh, de regioverantwoordelijke van International Christian Concern. Volgens Goh is ook bij vele andere ondergrondse priesters de angst groot dat hen eenzelfde lot te wachten staat.

Bron: ICC