China: opnieuw kerk gesloopt

Volgens China Aid belet de overheid om videobeelden en foto’s van de sloop te verspreiden. 
21/01/2023 - 09:00

Het stadsbestuur van Wenzhou heeft de voorbije dagen de kerk van Nangang gesloopt. De kerk in de wijk Ruian moet plaats maken voor een handelscentrum. Kort voor de sloop kwam er een indrukwekkende politiemacht ter plaatse. Daarna werd het gebouw met kranen en bulldozers binnen de kortste keren met de grond gelijk gemaakt. 

Op sociale media werden beelden verspreid van enkele christenen die de sloop probeerden te beletten, maar zij kwamen niet verder dan een hevige woordenwisseling met de agenten.  Op de achtergrond roept een oude vrouw dat actievoerders worden geslagen en gearresteerd. 

Toen het gebouw werd opgetrokken, werd de grond nog als waardeloos beschouwd. Maar door de expansie en uitbreiding van de commerciële activiteiten in Ruian zijn de gronden sterk in waarde gestegen. Het stadsbestuur benaderde naar verluidt wel de parochie en stelde voor om elders een kerk te bouwen. De waarde van de grond wordt volgens de predikant geschat op 4 miljoen euro, maar de overheid weigerde volgens hem om meer dan 1,4 miljoen euro (10 miljoen yuan) te betalen. Toen geen akkoord werd bereikt, werd het kerkgebouw alsnog gesloopt. 

Bron: China Aid