China stelt Vaticaan voor voldongen feiten

In China werd een nieuwe bisschop van Shanghai geïnstalleerd, naar verluidt zonder toestemming van Rome.
05/04/2023 - 15:15
China benoemde Joseph Shen Bin eenzijdig als nieuwe bisschop van Shangai
China benoemde Joseph Shen Bin eenzijdig als nieuwe bisschop van Shangai © Asianews

In de kathedraal van Shangai werd gisteren dinsdag de nieuwe bisschop geïnstalleerd. Eerder had de Raad van Chinese Bisschoppen, de door de overheid gecontroleerde nationale bisschoppenconferentie, bisschop Joseph Shen Bin van Haimen benoemd tot bisschop van Shanghai. Shen Bin was eerder al voorzitter van de raad van bisschoppen. Shanghai is historisch een erg belangrijk bisdom voor de Chinese katholieke Kerk.  

Op een vraag van journalisten antwoordde directeur Matteo Bruni van de persdienst van de Heilige Stoel dat het Vaticaan enkele dagen geleden over de benoeming was geïnformeerd. Dinsdagmorgen kwam Rome te weten dat hij ook effectief als nieuwe bisschop van Shanghai was geïnstalleerd. Die verklaring lijkt de indruk te bevestigen dat de beslissing eenzijdig door Peking is genomen, zonder inspraak van het Vaticaan. Kortom, China heeft het samenwerkingsakkoord met het Vaticaan in deze gewoon naast zich neergelegd. Anderzijds was Shen Bin al sinds 2010 bisschop van Haimen. Die benoeming werd destijds wel officieel bekrachtigd door het Vaticaan. In november 2022 installeerde China ook al eenzijdig John Peng Weizhao als hulpbisschop van Jiangxi, een bisdom dat niet erkend wordt door Rome.

Het bisdom Shanghai is de thuisbasis van Onze-Lieve-Vrouw van Sheshan, een van de populairste bedevaartsplaatsen in China. De evangelisatie van de Chinese bevolking gaat er terug tot de 17de eeuw met Paolo Xu Guangqi, een mandarijn van de Ming-rechtbank en leerling van Matteo Ricci. Hij nodigde de jezuïet Lazzaro Cattaneo in 1608 uit om er te komen prediken. De familie van de mandarijn schonk een stuk grond waarop de eerste kerk van Shanghai werd gebouwd en waar vandaag de huidige kathedraal staat. In die kerk werd bisschop Joseph Shen Bin gisteren als nieuwe bisschop van Shangai geïnstalleerd.

Bron: Asianews/CNA