Choreograaf Cherkaoui in dialoog met Antwerpse kathedraal

Het 'Pie Jesu' van componist Gabriël Fauré komt op een unieke manier tot leven in het uitzonderlijke kader van de Antwerpse kathedraal.
10/07/2020 - 17:22

Opera Ballet Vlaanderen lanceerde vandaag vrijdag 10 juli op zijn digitale kanalen een intimistisch duet op Pie Jesu uit het Requiem van Gabriel Fauré van de huischoreagraaf Sidi Larbi Cherkaoui. Het is na de danssolo Murmuration zijn tweede videominiatuur onder de noemer #verbeeldingleeft.

De ene danser staat symbool voor het leven, de andere voor de dood.

Cherkaoui maakte in 2017 al eens een choreografie voor het volledige Requiem. De monumentale en spirituele context van de kathedraal geeft een nieuwe adem aan de choreografie. Op de achtergrond is de turbulente dynamiek van Pieter Paul Rubens’ altaarstuk De Tenhemelopneming van Maria (1625-1626) voelbaar. De krachtige opwaartse beweging van het tafereel, een draaikolk van licht en beweging, gaat in dialoog met Cherkaoui’s meer duistere, neerwaartse dansduet.

In dit bijzondere kader dansen Philipe Lens en Nicha Rodboon hun duet, terwijl de hemelse stem van sopraan Annelies Van Gramberen weergalmt doorheen de arcades. Conal Bembridge-Sayers bespeelt het orgel.

De Vlaamse choreograaf en artistiek directeur van het Ballet van Vlaanderen werd eind 2019 opgenomen in de Franse Orde van Kunst en Letteren. De zoon van een Belgische moeder en Marokkaanse vader verwierf wereldwijd ook faam als de choreograaf die Beyoncé liet dansen in het Louvre. Hij werd al verschillende keren gelauwerd voor zijn dansproducties en kreeg in 2012 de Vlaamse Cultuurprijs