Christelijke kranten bundelen de krachten

Avvenire, La Croix en het Nederlands Dagblad gaan samenwerken om de stem van christenen in Europa beter te laten weerklinken
30/04/2020 - 14:33
De Franse katholieke krant La Croix
De Franse katholieke krant La Croix © La Croix

De kranten La Croix (Frankrijk),Avvenire (krant die wordt uitgegeven door de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI)) en Nederlands Dagblad (Nederland) gaan journalistiek samenwerken voor de onderlinge uitwisseling van inhoud, dossiers, interviews en reportages. Dat kondigt Guillaume Goubert van La Croix aan in een interview met het persagentschap SIR. Als aanzet publiceerden La Croix en Avvenire op dinsdag 28 april alvast samen, maar telkens met een eigen invalshoek een artikel over de reactie van de kerkleiding op de aangekondigde versoepeling van de harde coronamaatregelen in Italië en Frankrijk. Goubert bestempelt dit als een eerste experiment, dat de belangstelling heeft gewekt van de lezers en dat ook de aanzet geeft tot de versterking van de samenwerking in de toekomst.

Goubert vindt dat het niet aan thema’s ontbreekt om onderling sterker samen te werken. Zo was er onlangs het verhaal van de dood van een tiental oudere jezuïeten door coronabesmetting in een bejaardenhuis van de sociëteit in de buurt van Parijs. Een van de slachtoffers was pater Henri Madelin, voormalig hoofdredacteur van het jezuïetentijdschrift Études. De redacties hebben onlangs ook gezamenlijk een verzoek ingediend voor een interview met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Gelovigen en de katholieke Kerk worden in de drie landen vaak met dezelfde of gelijkaardige problemen geconfronteerd. Bovendien delen de drie kranten  de belangstelling voor de armsten, de zwaksten en migranten, maar net zo goed voor het gezin en sociale relaties.

Bron: SIR