Christendemocraten herdenken ontvoerde Syrische bisschoppen

De CDU/CSU-fractie van de Duitse Bondsdag brengt in een opmerkelijke verklaring hulde aan twee bisschoppen die 10 jaar geleden werden ontvoerd. 
22/04/2023 - 15:17
De Syrisch-orthodoxe metropoliet Gregorios Youhanna Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos al-Yazigi
De Syrisch-orthodoxe metropoliet Gregorios Youhanna Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos al-Yazigi © r.r.

Michael Brand, de voorzitter van de Werkgroep Mensenrechten en Humanitaire Hulp van de CDU/CSU-fractie in de Duitse Bondsdag, doet namens de fractie een oproep om  de twee Syrisch-orthodoxe aartsbisschoppen Mor Gregorios Yohanna Ibrahim en Paul Yazigi die op 22 april 2013 door de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in de regio rond Aleppo (Syrië) werden ontvoerd niet te vergeten. Sindsdien worden ze als vermist beschouwd. De zoektocht naar de Syrisch-orthodoxe aartsbisschoppen die al tien jaar vermist zijn, mag niet worden opgegeven. Wij voelen ons diep geraakt door het lot van de twee hoogwaardigheidsbekleders die door de terreurmilitie IS werden ontvoerd. We spreken onze volledige steun uit voor de onvermoeibare inspanningen van de Duitse Vereniging van Arameeërs om duidelijkheid  te brengen over hun verdwijning.

Michael Brand herinnert eraan dat de aartsbisschoppen hun leven destijds in gevaar hebben gebracht door campagne te voeren voor het elementaire mensenrecht op godsdienstvrijheid en voor het vreedzame samenleven van religieuze gemeenschappen en etnische groepen in Syrië. Daarvoor verdienen zij onze hoogste erkenning. Aartsbisschop Mor Gregorios Yohanna Ibrahim publiceerde in juli 2012 een routekaart voor vrede in Syrië. Daarin riep hij op tot verzoening, vergeving, dialoog en wederkerigheid. Hij wilde een manier tonen om een einde te maken aan het geweld en tegelijkertijd de unieke pluralistische structuur van de Syrische samenleving en de nationale eenheid van het land te behouden.

Bron: CDU/CSU