Christendom dreigt te verdwijnen in het Midden-Oosten
De Vereniging voor Bedreigde Volkeren (Gfbv) waarschuwt ervoor dat het christendom volledig dreigt te verdwijnen in het Midden-Oosten. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is het gebrek aan steun uit de rest van de wereld voor christenen in landen als Syrië of Irak. In beide landen is het aantal christenen door hun vlucht voor burgeroorlog en het geweld van militante moslims enorm afgenomen, stelt het rapport vast, dat in Göttingen (Duitsland) werd voorgesteld.
Vandaag leven er nauwelijks nog 150.000 christenen, ongeveer 0,4 procent van de bevolking, in Irak. Vóór de Eerste Golfoorlog in Irak (1991) was dat 10 procent en voor de Tweede Golfoorlog (2003) nog 5 procent. Wij vrezen dat er tegen 2020 geen christenen meer zijn in Irak. In Syrië leven nog slechts 500 à 700.000 christenen, dat is de helft minder dan in 2010. Zij lagen in de vuurline bij confrontaties tussen het Syrische leger en oppositie of werden het doelwit van gewapende islamisten, deels gesteund door Turkije, dat zich schuldig maakten aan executies, moorden en verkrachting van de christenen. De vereniging vestigt er nog de aandacht op dat zij onder het bewind van president Bashar al-Assad tenminste vrij hun geloof kunnen beleven. Daarom hopen velen van hen dat hij het zal halen op de door het buitenland bewapende milities.
Het Westen dat oppositiegroepen steunt, moet ook bereid zijn minderheden actief te beschermen. Maar ook Kerken uit het Westen krijgen het verwijt dat zij hun christelijke broeders en zusters in het Midden-Oosten in de steek laten. De Vereniging voor Bedreigde Volkeren eist politiek zelfbestuur voor de christelijke gemeenschap in de Ninevevlakte. Dat lijkt nog de enige mogelijkheid te zijn om hun toekomst te beschermen.
Bron: Gfbv