Christenen en boeddhisten moeten vrouwenrechten bevorderen

Religieuze leiders moeten volgens de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog de waardigheid en de gelijke rechten van vrouwen bevorderen.
14/05/2019 - 10:00

Een boodschap van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoogroept boeddhisten en christenen op om samen de rechten en de waardigheid van vrouwen te handhaven en bevorderen, vooral in de strijd tegen hun ondervertegenwoordiging in de politiek, bij de overheid en in het beleid. Boeddhisten en christenen moeten ook samenwerken om de instelling van het huwelijk, het moederschap en het gezinsleven te stimuleren en te beschermen. Aanleiding voor de publicatie van de boodschap door het Vaticaan is het jaarlijkse Vesakhfeest, dat de geboorte en verlichting van Boeddha herdenkt en in de meeste boeddhistische landen op 19 mei wordt gevierd. De boodschap is geïnspireerd door het document over menselijke broederschap voor wereldvrede en samenleven, dat op 4 februari 2019 in Abu Dhabi door paus Franciscus en grootimam van Al-Azar Ahmad Al-Tayyeb werd ondertekend.

Bijna een derde van de vrouwen wereldwijd is het slachtoffer van geweld. Dit geweld wordt gevoed door conflicten of ontheemding. Bovendien zijn vrouwen erg kwetsbaar voor mensenhandel en moderne vormen van slavernij, staat in de boodschap te lezen. Tegen de achtergrond van die onrechtvaardigheden moeten christenen en boeddhisten zich met nog meer vuur inzetten voor de bevordering van de rechten van vrouwen. Dat kan door het bevorderen van de toegang tot het onderwijs, gelijk loon voor gelijk werk en de erkenning van de rechten van vrouwen op eigendom en erfenis. De boodschap herinnert aan de leer van Jezus en Boeddha over de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en aan de belangrijke rol van beide religies in de emancipatie van vrouwen. Al te vaak worden vrouwen gediscrimineerd en mishandeld en soms worden vrouwen vanuit een religieuze interpretatie als minderwaardig afgeschilderd.

Bron: I.Media