Christenen en moslims beleven samenvallende ramadan en vastentijd broederlijk en solidair

Dit jaar vallen de ramadan, die morgen begint, en de christelijke veertigdagentijd grotendeels samen. Lees het persbericht van de bisschoppen.
28/02/2025 - 14:59

Morgen begint de ramadan. Voor moslims is dit – net als voor christenen die volgende week de veertigdagentijd aanvatten – een periode van vasten, gebed en delen. Deze gedeelde benadering komt onder meer tot uiting in heel wat gezamenlijke initiatieven. Dit jaar vallen de ramadan en de christelijke veertigdagentijd grotendeels samen. De ramadan loopt van 1 tot en met 29 maart. De vastentijd van de christenen start voor de orthodoxen op 3 maart en voor de anderen op Aswoensdag 5 maart, en eindigt op 17 april, het begin van het paastriduüm.

Verbonden in woord ...

Vanuit het geloof in de menselijke broederlijkheid sturen de katholieke bisschoppen van België, samen met de protestanten, een boodschap naar de moslimgemeenschap.(externe link) Ze schrijven daarin dat de hoop op broederschap, rechtvaardigheid en vrede zowel christenen als moslims leidt op de weg die ze elk bewandelen. De inspanningen die beide geloofsgemeenschappen daarvoor leveren, zijn zeer waardevol in onze wereld vol onrust en lijden. De ramadan en ook de vastentijd zijn een aanzet tot vergeving en spirituele vernieuwing, die toelaten die inspanningen blijvend vol te houden.

... en daad

Dat onderlinge respect is niet nieuw. We vieren binnen enkele maanden het zestigjarige bestaan van Nostra Aetate, de concilietekst over de relaties van de katholieke Kerk met de andere wereldgodsdiensten, onder meer met de islam dus. De tekst stelt dat er waardering en respect is voor deze religie. Meer recent, in zijn encycliek Fratelli Tutti, riep ook paus Franciscus op tot broederlijkheid met alle mensen, en concreet met de moslims.

Op talrijke plaatsen in ons land vinden evenementen plaats om, op grote of kleinere schaal, de broederschap tussen de moslim- en katholieke geloofsgemeenschap tot uitdrukking te brengen. We geven er hieronder ter illustratie een aantal mee.

15 maartDialoogavond moslims-christenen met iftar | Turnhout
Twee christenen en twee moslims leiden een gesprek in over gastvrijheid en tradities in hun religies. De aanwezigen kunnen het gesprek nadien verderzetten bij een iftarmaaltijd. De dialoogavond kadert ook in de tentoonstelling Levensbeschouwingen over Gastvrijheid in de Sint-Pieterskerk.

22 maartPortie Gemengd | Leuven
Een gevarieerd feestelijk programma faciliteert een verbindende ontmoeting en een avondmaal voor alle Leuvenaren in tijden van vasten en ramadan. Sleutelwoorden zijn gelijkwaardigheid en versobering.

13 aprilSoeficoncert | Begijnhofkerk, Brussel
De Begijnhofkerk in Brussel is de uitvalsbasis van House of Compassion en zet de deuren ook open voor andere religies. Vóór de virtuoze stemmen en mystieke poëzie uit de moslimwereld is er een inleiding over soefi-mysticus Djalal ad-Dîn Rûmî. Afsluitend is er koffie en gebak. (Dit evenement werd bewust na de ramadan geprogrammeerd om oudere deelnemers toe te laten overdag te kunnen eten.)

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Zicht op het brede voetpad met banken en jonge plantjes

Burgemeester Roberto Gualtieri liep als eerste over de weg van ongeveer 1 km, die loopt van het treinstation San Pietro naar de Sint-Pietersbasiliek.

Charles en Camilla bij paus Franciscus.

Eerder was besloten de audiëntie uit te stellen vanwege de gezondheidstoestand van paus Franciscus, die pas 18 dagen geleden het ziekenhuis verliet.

De podcasts werden vertaald en bewerkt door Anne Dewaele, Katrien Sollie en Luc Coremans voor de ‘Kathedrale Podcasts’ van bisdom Antwerpen.

Overwegend christelijke mensen van het Igbo-volk protesteren voor meer veiligheid in de zuidelijke Nigeriaanse staat Anambra in 2021

Dat zegt een Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie. Niet alleen jihadistische organisaties, maar ook het leger doodt burgers op basis van religie.

Gabrielle 'Coco' Chanel in 1928

De abdij in de Franse Corrèze huisvestte ooit een weeshuis waar Gabrielle 'Coco' Chanel mogelijk een deel van haar jeugd doorbracht.

Expo 'Trots & Troost: middeleeuwse getijdenboeken en hun lezers'

Van de meid tot de hertog, vrijwel elke middeleeuwer had wel zijn getijdenboek. Al zijn vooral de luxeversies bewaard voor het nageslacht.