Christenen en moslims ontmoeten elkaar rond Maria in Brussel

In de kapel van het Sint-Michielscollege in Etterbeek vindt zaterdag 23 april een spirituele en interreligieuze ontmoeting voor de vrede plaats.
22/04/2016 - 16:22

De spirituele en interreligieuze ontmoeting met als thema: Samen met Maria is een initiatief van de vzw Efesia Belgium. Ze vindt zaterdagnamiddag 23 april plaats in het jezuïetencollege Sint-Michiel, aan de Sint-Michielslaan in Etterbeek. Alle mensen van goede wil – jongeren en ouderen – die hun steentje willen bijdragen aan een meer begripvolle en vreedzame samenleving zijn welkom.

De initiatiefnemers hebben zich geïnspireerd op een gelijkaardige ontmoeting, die op 25 maart 2007 voor de eerste keer in Libanon werd georganiseerd. Sindsdien vieren christenen en moslims in dat land het feest van de Aankondiging van de Heer (Maria Boodschap) samen en is het zelfs door de overheid tot nationaal islamo-christelijk feest uitgeroepen. Maria is als moeder van Jezus ook voor moslims immers een belangrijk geloofsmodel, waarvan ook de Koran getuigt. Ze fungeert dan ook als een bijna ideale link tussen de godsdiensten.

Première in België

Wij leven in een multicultureel land waarin verschillende religies naast elkaar bestaan zonder elkaar eigenlijk te kennen, schrijven de organisatoren in hun toelichting op hun initiatief dat ze zelf een première in on land noemen. Op de ontmoeting van zaterdag 23 april willen we zoeken naar punten van overeenkomst met de figuur van Maria als een bemiddelaar tussen de twee geloofsgemeenschappen. ze noemen het zelf een première voor ons land

De ontmoeting begint zaterdagmiddag om 13.30 uur met een hartelijk onthaal rond een kop koffie of thee en een hapje. Om 14.30 uur start de eigenlijke ontmoeting Samen met Maria in de Sint-Jan Berchmanskapel van het Sint-Michielscollege. Er zijn schriftlezingen, getuigenissen, bezinningen en gesprekken, afgewisseld met muziek uit de christelijke en de islamtische traditie. Om 16.30 uur wordt de ontmoeting afgerond met een symbolische Weg van de Vrede.

De deelname is gratis.

Meer info via E belgium@ensembleavecmarie.org of via de website.