Christenen ontvluchten vervolging in Afrika en het Midden-Oosten

Wereldwijd blijft de vervolging van christenen toenemen. Volgens Open Doors vormen Syrië en Irak nog maar het topje van de ijsberg.
14/01/2016 - 12:13

Volgens de vandaag gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, is het geweld en de vervolging van christenen het afgelopen jaar opnieuw sterk toegenomen. Nooit eerder in de geschiedenis werden christenen zo sterk vervolgd, stelt Ruud Kraan van Open Doors. Aan onze ranglijst Christenvervolging gingen maanden intensief onderzoek vooraf. Niet alleen van achter  werk- en vergadertafels, maar ook in dorpen en steden over de hele wereld. Christenvervolging is veelomvattend en heeft op veel verschillende manieren impact op het leven van mensen. De ernst en specifieke aard van de vervolging verschilt sterk van land tot land.

Groeiende radicalisatie

Noord-Korea blijft voor de veertiende keer op rij koploper van de landen waar christenen het het hardste te verduren krijgen, gevolgd door Irak, Eritrea, Afghanistan en Syrië. Daarna vervolledigen Pakistan, Somalië, Sudan, Iran en Libië de top 10. Directeur Kraan stelt vast dat de vervolging van christenen wereldwijd blijft toenemen en dat een land steeds hoger moet scoren om nog op de lijst voor te komen. De oorzaken van de vervolging zijn verscheiden. Maar de hoofdreden blijkt vaak een zwakke overheid of zelfs het volledig ontbreken daarvan. Door de radicalisatie blijft ook het religieus extremisme, niet alleen in de moslimwereld, sterk toenemen. Dat resulteert in een sterkere onderdrukking en meer geweld tegen religieuze minderheden.

Kraan vestigt de aandacht op de toenemende vervolging in Afrika. Zestien landen halen de ranglijst, waarvan er 7 deel uitmaken van de landen waar christenen het sterkst worden vervolgd. De gevolgen van het groeiende molsimextremisme blijven niet langer beperkt tot een land als Nigeria. In het Midden-Oosten en Afrika vechten extremistische moslims om hun kalifaat. Zowel moslims als christenen moeten het ontgelden. De expansiedrift van deze kalifaten eist slachtoffers in 4 van de top 10-landen. Na Irak, Syrië, Somalië en Libië, nu ook Afghanistan. Overheden vrezen de groei van het extremisme en scherpen in een reactie de regels en het toezicht op religie aan.

Groeiende vervolging in Azië

Open Doors onderstreept ten slotte de groeiende vervolging door radicale hindoes en boeddhisten. Dat is onder meer in bepaalde gebieden van India en in Myanmar (Birma) het geval. Directeur Kraan vreest dat het geweld van deze extremistische groepen de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.

© Open Doors